.

.

30 December 2015

Penulis Sahaja (1).

I still remember those glory days, di mana tulisan aku menjadi satu daya tarikan orang lain untuk berkawan, menghimpit, menyendeng dan cubaan untuk menjatuh cinta. Termasuklah tulisan di dalam lagu. Kadangkala aku tak tahu kenapa aku terus menulis waktu tu. Untuk menjadi rebellious teenager atau menarik ramai orang untuk membaca?

Tak seperti sesetengah orang, I do appreciate being popular.

But in many ways, writings do give me so much of adventures. I make more friends, side income and also ex lover(s). But then, it won't last long. 2008 aku mula menulis. Dari sebuah blog dengan informasi muzik (of course masa tu scene 'KAMI' tengah in), aku ke personal blog yang memperkenalkan aku dengan 'cinta'. Cinta in many ways. Aku tubuhkan pula portal percintaan 'TERFAKTAB' bersama Aqram.

It was fun to talk about something to be read by others. Something untuk menarik pembaca merasai sedih, kekecewaan dan jatuh. Dengan cerita menderet-deret. Sympathy I guess? Orang kita memang suka baca benda macam tu agaknya. And it was a hit. Even in other media social. People start to fall in love with my writings. In facebook. In twitter.

People start quoting my blog. Start quoting my sentences. Start quoting my short stories. It was fun. Some of girls start to personal chat me. Senang nak ajak keluar. Tak selalu menyendiri. Not only girls, boys pun sama.

Betul orang kata, words is a strong sword.

But then, selepas habis belajar dan adventure sebagai pekerja bermula di luar kawasan, aku mula meninggalkan dunia internet. Orang dah mula lupa aku (social media friends mostly). And I am not as popular as before. Terasa jugak awalnya. Tapi aku terpaksa adapt. Aku pun nak lari dari Klang Valley sebab aku rasa dia menjadi terlalu baik untuk aku.

I got almost everything. Live with my family. Menulis buku. Play in a band. Three bands. Ada kereta dan motor. Ada perempuan yang minat even I am not declaring them as my girlfriend (ramai perempuan tapi masih rasa sunyi). And even I almost reconnect with my ex-girlfriend (aku jatuh teruk sebab dia and even tak pernah ada 'real' girlfriends since broke up with her. Cuma ada girl yang nak jadi friend). I have tonnes of friends. Too nice kan? Dan aku rasa it's not fair. Tak semua benda tu salah, tapi aku rasa tak adil.

So I decided to left Klang Valley.

bersambung...

23 December 2015

Hidup Memang Roda.

Esok Maulud Nabi (Solallahu Wasalam). Sepatutnya cuti. But not for me. I have to work extra time (I don't call it over time because I did not work over it. Hanya extra). Just for couple of hours then shoot terus ke Taiping, rumah Opah.

Mak, Abah dan adik ada di Penang. Untuk kenduri one of my cousin. Antara cousin paling rapat. Tak sangka how fast time flies. I still remember those time yang kami main masak megi guna pemadam megi yang dapat free with a real fire. Main bola sepak terus masuk sungai. Naik basikal mak cik kirim ais ketul, pergi berejam. Mana tak nya singgah makan ais krim dulu. Still remember kayuh basikal tepi sawah then terjunam masuk tali air.

Now semua dah ada family masing-masing. Those stories should be told to our kids nanti. Wajib.

Semasa aku menaip ni, aku baru sahaja selesai mengemas bilik kedua rumah aku. Second room ni literally adalah bilik aku menghumban segala barang muzik dan kawasan aku menulis. Kena kemas sikit sebab mak abah kalau dah ada utara bila-bila masa depa boleh singgah rumah aku dekat Manjung ni. Bilik ada 3. Satu dah kami duduk. Third room dah jadi store.

But, that's life. And I thanked Allah for it. Abah sekarang sibuk dengan projek MRT dia. Kalau dia cuti Isnin boleh lah singgah.

Sekali lagi aku nak guna ayat 'I still remember'. Ya lah mana tak nya. Dulu mak yang ligan aku kemas bilik sebab ada cousin or sesiapa nak datang. Now aku kemas rumah untuk dia datang. Life kan? Haha.

Okay lah. Got to go.

21 December 2015

Little Monster


2 months to go.

Gambar credit to my wife.

20 December 2015

Azam.

One of my office mate ask me about 'azam'.

"Azam ni macam rumput dah. Banyak, tapi tak nampak. Asalkan ada saja." Added him.

"Not really. Aku ada azam yang serious. Actually, 3 azam."

He focusing to my lips. Satu azam pun tak tertunai apa lagi 3.

"First, to make my parents happy, next to make my wife and the little monster happy and last but not least to make myself happy."

02 December 2015

Rembulan Tenggelam di Wajahmu.

"Masalahnya kau tidak seharusnya jahat Ray. Kau tidak seharusnya menjalani masa-masa gelap dengan alasan hidup ini tidak adil. Kau tidak seharusnya menyalahkan orang yang membuatkan kehidupanmu buruk, lantas mencari alasan-alasan."

"Kalau hidup ini adil, mengapa mereka dibiarkan Tuhan? Kau tahu apa samseng itu lakukan pada Ilham dan lukisannya? Natan? Tidak dapat lagi bermain muzik?"

"Kau tak boleh menyalahkan orang lain dalam urusan ini, apalagi menyalahkan Tuhan, Ray. Bahkan orang terpilih juga terkadang lalai mengenali bentuk keadilan itu kerana kita selalu berusaha mengenalinya dari sisi yang nampak di mata. 

"Di mata kasar kau tahu Ilham gagal mengikuti pameran besar itu. Kau salahkan samseng-samseng itu. Salahkan langit kerana membiarkan orang jahat itu. Kata siapa Ilham gagal? Tanpa merosakkan lukisan itu sekalipun, Ilham masih tidak layak mengikuti pameran itu. Kenapa? Kerana kalian terlampau melebih-lebih kebolehannya. Lukisan itu biasa-biasa sahaja. Kalau diserah kepada kurator pasti mereka tidak akan mempercayai bakat Ilham yang digembar-gemburkan oleh Bang Ape lagi. 

Selama sepuluh tahun selepas itu, dia belajar cara membuat lukisan lebih baik. Belajar merendah hati. Memutus untuk tidak menulis nama pada setiap lukisannya. Hasilnya, dia menjadi pelukis yang baik Ray! Adakah hidup ini tidak adil bagi Ilham?"

"Natan membenci ayahnya kerana tega meninggalkan mereka sekeluarga. Dia nekad untuk menjadi orang yang boleh mencairkan hati manusia yang keras. Kau tahu bagaimana? Menjadi penyanyi adalah salah satunya. Dia mendapat kesempatan lain Ray. Dia menjadi penggubah lagu terkenal! Ratusan lagunya mengajak manusia berbuat baik. Dengan lumpuh, kehilangan suara, itu justeru dia mendapat kekuatan luar biasa untuk menulis lagu. Adakah hidup ini tidak adil bagi Natan?"

"Kehidupan ini selalu adil. Keadilan langit mengambil berbagai-bagai bentuk. Meski tidak semua bentuk itu kita kenali tetapi adakah dengan tidak mengenalinya kita boleh berani-beraninya menuduh Tuhan itu tidak adil? Hidup tidak adil? Ah, urusan ini terlanjur sulit bagimu, kerana kau selalu keras kepala."

potongan rangkap di dalam novel nukilanTere-Liye, 'Rembulan Tenggelam di Wajahmu'.



*****

Buku ini telah aku hadiahkan kepada seorang sahabat rapat (yang kini tidak berapa rapat mungkin kerana kekangan masa dan ruang). Ayat di atas, walaupun hanya beberapa rangkap, ia tidak gagal untuk membuatku termenung meneliti setiap jarak masa yang telah tersisa dalam hidupku.


Kau tidak seharusnya menyalahkan orang yang membuatkan kehidupanmu buruk, lantas mencari alasan-alasan. Kan?




24 November 2015

Sumbung, Sumbing, Sumbang, Sumbeng.

Some people are born arrogant, stupid and loveless.

They are born to give hopes to other people -

"There is always other people that is always badly corroded and always deteriorated."

Humanity are sorry and pleased for you.

Thank you arrogant people - like you.

p/s: Bukan senang aku nak tulis poem bahasa inggeris ni.

23 November 2015

3 Months to Go For The Little Monster.

Percayalah, there are more to think when you are married.

Baju sendiri pun berbulan tak terbeli baru. Tak apa, asalkan baju isteri menjadi kewajipan untuk di adakan.

Sekarang baju anak pula. Botol susu. Blanket. Seriously so many things. Dari sekecil barang sehingga ke sebesar stroller.

Nasihat aku, untuk orang yang mendapat anak pertama, buy what is necessary. Sort them ikut priority.

Nak tahu apa? Kejap aku list.



Mula-mulat aku menjerit jugak tengok list macam ni. Kusut kepala? Not much now. Alhamdulillah Wani pun kerja and she is not wife yang semua terletak pada suami. Dia tahu line. Dan dia 100% support. That is how relationship's jigsaw should be. Belajar dari ZERO.

Ohh little monster, please be good to us!

p/s: kebahagiaan, kedukaan, kebencian, kecintaan, hanya kita sahaja yang tahu. Tulis lah macam mana di blog, tapi akhirnya berbalik kepada kita bagaimana untuk menafsir sesuatu. Dan sesuatu itu yang melambangkan diri kita sendiri. So, senyum selalu!

12 November 2015

Nasihat Aku

Hey you,

Percayalah, pedulikan apa orang kata. Terlampau peduli tu buat kita tak bergerak dan rasa dihantui oleh diri sendiri. Buat ni cuak. Buat tu cuak. Kadang-kadang kau perlu gamble je.

Aku bukan selalunya gembira. Kau pun. Aku tau. Tapi nasihat aku, pedulikan. Gembira tu hadiah. Kalau tak susah macam mana nak hadiah?

Aku tak tahu kau baca tak. Tapi tulus ikhlas (ecewah) nasihat, pedulikan apa pandangan orang. Set target. Kejar target tu. And yang lain, hanya picisan. Sebab apa? Sebab kau ada target.

Untuk kau dan semua pembaca (yang masih membaca).

03 November 2015

Cover Song Laki Bini.

This is the first cover from us.

Ayat dia lepas dengar balik recording tu,

"Saya dah boleh buat album ni."

Haha, ya lah sayang. Risau nanti dia addict nak record lagu ja.

Macam aku dulu.

Tapi okay lah. Benda aku pun minat. Hehe.

30 October 2015

Aku di Perairan Lumut (2)

Office sunyi. Bos aku halfday harini. Kerani, material coordinator project aku pun dah balik awal. 5.30 tepat terus balik. Partner aku as project assistant yang selalunya balik lewat sama dengan aku pun balik awal harini. Balik Kedah katanya. Mak Ayah dia baru balik dari haji. Partner kedua aku pula tak datang kerja harini. Entah sebab apa. Semua orang tak tahu. Ada orang kata sebab appraisal dia tak beberapa memuaskan hati. Mungkin dia bawa diri. Atau menjadi rebel tak masuk kerja. Lantaklah.

Dekat kapal masih ada orang bertungkus lumus menyiapkan kerja. Waktu petang macam ni dah tak ramai. Ada la 6-7 orang. Malas aku nak ke kapal waktu lepas hujan macam ni. Jadi aku ambil keputusan duduk office seorang diri. Standby sampai jam 7.30 malam. Atas meja ada handphone dan seketul vape. Kerja aku tolak tepi dulu. Menulis apa yang patut.

This place is very a good place to work. To gain experience. But for me, aku tak recommend orang untuk jadikan tempat ni untuk develop career. Among 10, aku rasa seorang sahaja yang boleh teruskan usaha develop career di sini. Kenapa? Entah. Maybe this yard is own by ex-Navy? Terletak dalam base Navy? Rules and regulations seakan-akan Navy? Entah. Bagi aku rezeki is everywhere. Kalau rasa boleh develop, go on.

Aku rasa aku gain a lot sejak 3 tahun duduk di Lumut ni. Termasuk weight (ha ha ha ha). Since puisi yang aku tulis on the first day aku kat sini,


kini aku di perairan Lumut,
ditemani damainya laut,
dan kicau burung nyaring,
berkumpulan terbang seiring,
deruan enjin-enjin kapal membelah ombak,
jauh dari kota-kota yang sesak,
aku memerhati masa depan,
aku memerhati segala ketakutan,
Segala yang tertulis itu pasti,
Perjalanan hidupku sampai mati.

Jantung pula tak henti menyanyi,
Memanggil-manggil orang yang dirindui,
Menghantar frekuensi-frekuensi gila,
Yang takkan tembus Selat Melaka,
Aku nekad untuk tempuhi segala misi,
Kerana itu semua adalah pasti,
Di antara imaginasi dan realiti,
Aku harus terus teguh berdiri.

Kini aku di perairan Lumut,
bebas dari segala hal-hal kusut,
Ombak mengajar aku satu benda,
Yang tiada apa kekal selamanya.

Looking back on what I've written, buat aku senyum. Aku lari ke sini untuk lari dair segala masalah kusut. Dan aku rasa aku dah ready untuk balik.

Tapi apakah Klang Valley akan menjadi nice macam sebelum aku ke sini? Dengan ekonomi tunggang langgang, adakah ia masih bagus? It's a lot to ponder. A lot to consider. Baby pun sikit masa lagi nak jenguk dunia. Kasi masa dulu. InsyaAllah I'll be back.

Shah Alam, tungggguuuu!

p/s: tiba-tiba rindu isteri di rumah. Eh!

26 October 2015

Gamble! Gamble! Gamble!

Life is simple yet very tough. Right? It's getting tougher when it comes to decision making. Right? Right? Right?

Sejak 3 tahun lepas banyak benda aku gamble je dalam hidup. Alhamdulillah. Not perfect but yet I am happy. Literally. Semua bermula sejak aku habis belajar degree 3 years ago. It's where (or how) all this things started. Yeah. Dah 3 tahun rupanya.

Kita banyak sangat angan-angan. Travel sana sini. Getting married in a park full of balloons. Having a bombastic rock band. Having a big amount of money in a bank. Fuck it!

Aku memang sangat lost dalam hidup aku beberapa lap dan corner sebelum habis belajar. Yeap. Satu dunia tau aku ni memang fuck up dalam bercinta. Dan beberapa benda lain. Mostly cinta. Semester terakhir, aku memang enjoy habis. I make a lot of friends that time. Boleh aku kata kemuncak hidup aku sebagai rebellious teenager. Having rock band. 24-7 huhahuha with friends.

And at one time, aku fikir, ke mana aku nak pergi?

I get the offer of my current job before I end my degree. They told me that if I accept the job, it is either Langkawi, Lumut, Penang or Sabah. I will undergo 4 months training in KL and then chalo to the yard given later. Masa tu aku fikir, why not? Klang Valley has been too nice to me. Terlalu baik sampai aku tak move. Stuck in happiness yang tak memberansangkan.

So aku gamble terima job tu dan terus ke Lumut. Tinggalkan semua happiness yang tak memberansangkan tu ke belakang. Dengan harapan aku dapat move ke dalam kawasan yang tak selesa dan belajar sesuatu dengannya.

Cinta.

Aku rasa followers blog aku ni (yang dari dulu membaca) tahu hal aku. Failure tahap gaban. So I decided to put one line. Line di mana to have a full time commitment. As for you guys to know, my wife and I go to the same university, having the same course, but never met each other. Walaupun terperasan. Yelah. Awek cun, lelaki mesti lah usya-usya dekat universiti. Tapi aku tak pernah perasan dia. Lagipun dia dari diploma dan aku dari foundation. Lain class. Tapi still at some class kami kena gabung.

Still tak pernah perasan dia.

We met for the first time masa interview. Then we go to the same training in KL. Then to the same shipyard, Lumut. Berkawan but never have feeling(s). Dekat Lumut aku mula rapat. Get to know each other then aku gamble nak jumpa family dia.

Gamble ajak kahwin.

Kawan for 1 year, engage for 1 year dan terus kahwin. Kau ingat senang nak kahwin dan tinggal semua kesedapan hidup bujang? Apa risau? Gamble! Alhamdulillah, 4 months to go for Shafiq JR to come out. Doakan kami.

Apa aku nak cakap kat sini ialah, kita dalam hidup ni tak boleh nak hidup selesa sangat. Kalau perlu gamble, gamble. Tak rugi. Kalau jatuh, bangun balik. Selalu gamble ke sana ke mari seorang diri. Gamble jenis tu tak gerakkan apa-apa sangat. Tak turn hidup kau sangat. Cuba gamble yang boleh merubah hidup kau.

Kalau bercinta, fikir sejauh mungkin.

Kalau bekerja, fikir sejauh mungkin.

Kalau meniaga, fikir sejauh mungkin.

Kalau menyimpan, fikir sejauh mungkin.

Percayalah, kau tak akan menyesal.

07 August 2015

Panik di Pekan Lumut.

Lama aku tak menulis waktu pagi. Lebih spesifik selepas subuh. Kali terakhir aku rasa sebelum aku mula bekerja di Lumut.

Semalam aku overnight di office. Jaga kapal. Belum habis repair atas darat, terpaksa turun kerana bagi laluan kapal lain. Jadinya semalam turn aku untuk berjaga di tepi kapal waktu malam. Sebab pagi-pagi aku malas nak tengok hal kerja, aku buka blog untuk tulis satu dua benda. Wani tak biasa tido sorang. Oleh kerana semalam aku tak ada di rumah, jadinya semalam dia tido rumah kawan kami. Dia baru lepas message aku ni yang dia sudah pulang ke rumah. Tumpang tidur ja rupanya. Ingatkan bersiap terus ke kerja.

Dah 10 minggu perut Wani. Ayah? Abah? Haha. Entah macam mana lah nanti kan? Fasa yang sungguh pantas. Tahun ni aku dari bujang - suami - abah to be. Ready or not, itulah rezeki. Sebenarnya masih awal untuk heboh sana sini. Tapi benda baik ni buat apa nak selindung kan?

Aku tak ada benda spesifik nak tulis. Cuma aku rindu nak menulis. Ada 2 projek buku masih outstanding. Satu crossover novel dengan Karim. Satu lagi novel aku sendiri. Bagi aku, novel Hari Ini Kita Menang, aku tak berapa puas hati. Ada benda yang aku boleh buat better dari tu lagi. Tapi aku sungguh berbesar hati bila cerpen aku dalam buku Roadtrip Meronda Tanah Air mendapat feedback positive dari ramai orang.

Sudahlah. Aku nak pergi kantin cari makan. Doakan kehebatan keberkatan hidup aku dan isteri.

Assalam!

22 July 2015

Syukur.

Dalam kelam kabut memikirkan betapa aku kurang selesa dengan kerja sekarang (merujuk post sebelum ni), semalam, aku dikurniakan sesuatu yang begitu berharga bagi aku.

Semasa aku kerja malam semalam, (seperti biasa jadi bangla kerja sampai jam 10 malam), aku selak-selak pelbagai media sosial. Facebook, Twitter. Aku lihat betapa aku kurang selesa dengan kerja sekarang bila masa melihat gambar kawan-kawan aku boleh pergi ke rumah kawan-kawan yang lain di Lembah Klang. Makan minum gelak gembira. I got no time beybeh!

Sehingga satu masa, mata aku terhenti pada caption satu gambar di Facebook. Yang gambarnya penuh dengan kawan-kawan yang aku rindu. Gelak. Gembira. Ah! Cemburu! Dan caption-nya berbunyi,

"Jika kita bersyukur, Tuhan akan tambah lagi nikmat kita. Terima kasih semua."

Lalu aku terus tersenyum. Mungkin aku kurang bersyukur.

ALHAMDULILLAH

10 July 2015

Kerja.

Dalam hidup ni paling tidak mesti ada satu benda yang kita tak puas hati kan? This good, that good, benda tu okay, benda ni happy, but at one side, mesti punya ada benda yang kau tak gemar. For me, hal KERJA.

Since aku dah kahwin, aku rasa berat betul nak tinggalkan rumah. Dalam erti kata lain, aku berat nak tinggalkan bini aku. Aku tak tahu benda ni normal atau hanya baru kahwin. Kalau boleh semua benda aku nak bawak bini aku. Aku selalu kesian tengok dia masak. Aku datang sediakan apa-apa patut. Kalau dia mengemas rumah, aku datang angkatkan sampahnya.

Malang sekali kekangan kerja tak menepati kehendak aku yang satu itu.

Ya lah. Kerja jurutera ni bukannya best sangat. Since aku kecik aku bukannya minat. Tapi benda engineering ni benda aku boleh carry dalam belajar. Dan aku taktau apa aku nak. Bagi aku engineering boleh make a lot of money sebelum aku buat benda lain. Tapi malangnya tak banyak mana pun.

Aku terpaksa balik lewat. Aku terpaksa hilang waktu hujung minggu. Bila balik badan penat. Belum apa dah tido. Aku kerja di atas kapal. Matahari direct terus ke kulit. Dah hitam baru gatal nak cari sunblock. At the end of the time, sebenarnya tak setimpal pun gaji kau dengan overtime dengan masa yang kau hilang dengan family kau.

Kadang kala aku rasa bila lah aku nak tender. Bilalah nak cukup duit nak meniaga. Tapi aku tak berani. Aku belum betul-betul stabil. Aku nak masa dengan keluarga. Nikmat dengan family tu, fuhhh. Dah kerja macam ni baru rasa. Haha.

Ya lah ni semua dugaan kecil Tuhan je. Aku harap aku dapat tempuh dengan hebat. Sikit masa aku lagi.

p/s: kita tak boleh nak genggam semua benda.  Aku tau tu.

23 June 2015

Life is Good.

Life is good. (gelak kecil). Entah apa-apa, dah lama tak update blog tiba-tiba mulakan dengan life is good. Ni entri pertama aku selepas bergelar suami. Suami. It is a very big word kan? Tapi, walau macam mana pun, life is good.

Mempunyai keluarga sendiri adalah satu fasa yang sememangnya berlainan dari apa yang kita dah hidup selama ni. Orang kata, bila dah berkeluarga kau akan hilang banyak benda. So, enjoy life single dulu before kahwin. Aku pun mula-mula cuak jugak. Ya lah. Aku ni jenis kaki melepak. Pergi mana pun ceruk Malaysia ni, the first thing dalam otak ialah, kat tempat tu, siapa kawan yang aku boleh jumpa?

But again, life is good.

Mula-mula lepas kahwin, aku cuak juga tak biasa. Rasa macam kaki kena rantai dengan bini. No more lepak. Rindu nak melepak tu ada, tapi apa yang mengejutkan aku, kalau dulu dalam 10 kali fikir nak melepak, lepas fikir-fikir balik, sekarang ni ada ni tinggal 2 ja. Lagi 8 aku fikir nak bersama bini ja. Ni mungkin tanda-tanda orang baru berkahwin (kot? Gelak kecil). 

But again, life is good.

Nasihat aku, nak kahwin tu, kalau kau bukan jenis mak yang pilih, maknanya mak kau bagi chance kau pilih sendiri, pilihlah yang boleh buat kawan. Yeap. Kau boleh buat aktiviti yang dulunya dengan member kau, tapi sekarang dengan bini/suami kau. Ilmu agama pun penting. Hey, tak semestinya orang yang enjoy menjoy ni takdak ilmu agama. Kalau nak tengok selebriti, tengoklah macam Imam Muda Asyraf. Agama pun tau. Nak enjoy dengan bini pun tau. Kalau tak dapat macam dia, 10% pun okay. Atleast yang boleh remind kau suruh sembahyang  waktu kau lupa.

Juga yang boleh jadi kawan travel. Yang boleh jadi kawan yang dengar kau nyanyi dan nyanyi sekali sambil main gitar walaupun suara kau kelaut. Yang boleh main boardgame sama-sama. Yang boleh sembang gosip pasal artis sama-sama. Yang boleh share problem kat tempat kerja macam kau share problem dekat kawan baik kau.

Life is good kan? Kan?

Aku tau, tak semua bernasib baik. Kata nak happy macam mana, jodoh aku dah dapat laki panas baran, bini kuat membebel. Well, masalah keluarga tu ada untuk kau settle. Korang settle. Setakat hal kecik tu, try lah overcome. Most of all, apa yang kau nak sebenarnya dalam perkahwinan? Problem beb. Mana-mana ada. Kalau tanak problem, tunggu masa masuk syurga nanti lah.

Tapi ingat satu benda. Kau berkahwin bukan untuk kau. Konsep kena betul. Kau berkahwin bukan untuk kau happy. Jangan jadi selfish bak kata satu post tu. 

"..you're marrying for a family. Not just for the in-laws and all of that nonsense, but for your future children. Who do you want to help you raise them? Who do you want to influence them? Marriage isn't for you. It's not about you. Marriage is about the person you married."

Masa aku type ni, bini aku tengah macam cumi masak sambal. Untuk soq. Amboih nak bercumi saja lepas balik dari Indon ni. Kahkahkah. Sotong lah tu. Okay lah. Dia nak suruh aku rasa sikit. Salam!


05 May 2015

Sesal Dulu Pendapatan

Kebelakangan ni aku sangat jarang nak rasa menyesal dengan apa yang aku dah buat. Contohnya, aku tak menyesal memilih untuk menjual kasut berbanding baju, tak menyesal membawa payung walau tak hujan dan tak menyesal memasang lagu Relay berbanding The Times.

Tapi Ahad lepas aku ada sikit rasa menyesal.

Cerita dia macam ni. Sebagai seorang yang dah nak jadi suami dalam masa 9 hari ni, aku seperti orang lain, terus mencari kawan-kawan untuk beri kad. Pergi ke Pesta Buku Antarabangsa dengan berbekalkan beg penuh kad, jumpa je kawan, hulur kad. Kemudian malamnya aku pergi layan Khottal dengan album SISU Tour di Jalan Panggong. Jumpalah budak-budak muzik kat sana. The Fridays, The Voks. Hulur kad.

Hari Ahad tu pulak, aku ajaklah budak-budak Seri Kembangan untuk melepak. Reason melepak nak bagi kad jugalah. Dah serupa posmen aku satu Selangor pusing bagi kad. Budak-budak dekat Seri Kembangan ni punyalah talented. Tu nanti aku cerita.

Jadi aku sampai awal dari diorang. Aku pun order lah segelas air sirap beserta nasi goreng sebab lapar teruk tak makan apa seharian. Mak abah balik Kedah menjemput orang belah sana. Kemudian datang seorang tua. Dari riak wajah, dia bukan orang tempatan. Mungkin Pakistan ataupun Bangladesh. Dia datang kepada aku dengan membuat isyarat tangan yang menandakan dia lapar. Dia minta sedikit wang.

Aku yang sedang sibuk menelaah telefon pintar dan sepinggan nasi goreng, hanya membalas dengan sebuah senyuman dan menggelengkan kepala kepada orang tua tadi. Orang tua tadi pun berlalu dari tempat aku. Belum sempat aku menyuap sesuap lagi nasi, aku terus terfikir. Wadehek yang aku buat? Aku boleh ajak dia makan, belanja dia. Berapa ringgit lah sangat. Sebab itu yang diutamakan Islam! Sedekah 1 dapat 10!

Aku langut ke atas dan cari semula dia. Rezeki orang tua tadi. Ada brader selang 4 meja dari aku panggil dia dan minta dia ambil sahaja apa makanan dan dia bayar. Aku terus menyesal dan rasa rugi gila. Rugi dia macam kau dah terlepas peluang keemasan untuk menggandakan duit RM10 kau jadi RM100. Aku menyesal lebih bila aku fikir yang orang tua tu adalah jelmaan Malaikat yang nak uji aku. Astaghfirullah!

Tapi dengan zaman yang serba moden ni, yang banyak scam, kau jadi takut untuk menderma kepada penipu kan? Tapi bagi aku, kalau setakat nak belanja makan bagi perut kenyang, biarlah penipu pun. Perut mana reti menipu ye dak?


28 April 2015

Kupas Lagu: Panic! At The Disco - This Is Gospel



Hey! Kalau sekali dengar lagu ni mesti macam lagu untuk awek yang suka dekat seorang lelaki dan lelaki ni nak clash sambil berkata, "If you love me, let me go!".

Dari perspektif aku pula, tak. Bukan pasa cinta. Bagi aku penulis lirik nak menerangkan mengenai dia nak move on dari sesuatu fasa hidupnya untuk dia berubah kepada sesuatu yang lebih better. Good life. Yes. Dia bercakap dengan diri dia sendiri. Inner side of him dalam kategori bad person. Mungkin dulu dia bad person dan ada bad life. Macam konflik diri sendiri yang susah betul nak lepaskan sesuatu yang normal bagi dia - menjadi bad person.

If you love me let me go
If you love me let me go
‘Cause these words are knives and often leave scars
The fear of falling apart
And truth be told, I never was yours
The fear, the fear of falling apart

Dalam korus ada cerita betapa peritnya dia nak berubah tu. "Cause these words are knives and often leave scars". Benda tu tak pasti. Adakah dia berjaya untuk jadi baik? Dari situ datangnya ayat "The fear of falling apart." Ketakutan untuk berubah dari satu keadaan normal kepada sesuatu yang asing.

Tapi, dia ada cakap juga 

Don’t try to sleep through the end of the world
And bury me alive
'Cause I won’t give up without a fight

Untuk membuktikan penulis tak akan pernah mengalah sebelum mencuba. Seronok oo lagu ni. Cuba lah dengar. Pada sesiapa yang nak buat anjakan paradigma dalam hidup dia, for the best, walaupun susah, berusahalah. Lagu ni boleh jadi penyuntik semangat.

*ini adalah pandangan aku sahaja. Kau pandang lain, ikut kau lah.

27 April 2015

Umur 25 Tahun ke 26 Tahun?

AsSalam. Hi.

Kurang lebih 2 minggu lagi sebelum aku let go title bujang. Sedih dan gembira. Aik? Aku mulakan bab gembira. Gembira pasal apa? Gembira pasal semua. Excited. New adventure. Tapi kenapa pula datang sedih? Sedih pada awalnya. 

Kenapa?

Macam ni. Aku ada baca buku tulisan Hamka Kereta Mayat - Permata Yang Hilang Kini Dijumpai. Memang sesuai sangat jenis-jenis aku yang dekat nak kahwin, kepada suami-suami atau lelaki yang ada niat nak kahwin. Ada dalam satu chapter buku tu ada cerita bahawasanya si Hamka ni tadi duk kejar sunnah untuk kahwin semasa umur 25 tahun. Dia punya kejar sunnah sampai kahwin pun nak sama umur dengan Rasulullah.

Jap-jap. Tapi masa tu Muhammad SAW belum menjadi Rasul lagi. Jadi adakah dikira sunnah? Jadi aku menggali sikit hal ni. Aku jumpa ni. Ada beberapa isi penting yang dibincangkan oleh Ulama' Hadis. Ada kata tak. Ada kata apa sahaja berkaitan nabi itu sunnah. Ya atau tak, sebagai idola dan pemimpin aku, aku ambil dia sebagai reference. Sebab bagi aku apa sahaja Rasulullah SAW pun ada kebaikannya.

Jadi aku pun termenung. Aku kahwin tahun 2015 (InsyaAllah), maknanya umur aku 26 tahun. Lalu aku pun bersedih duka. Nak kahwin umur 25 tahun tak dapat aku jumpa. Bagi aku nak kahwin umur 25 tahun macam nabi ni dari satu aspek mudah nak buat, cari perempuan berkenan, suruh mak abah pi minang. 

Dari satu aspek lagi (kahwin adat melayu), susah. Agama Islam Melayu dalam aspek kahwin memang terlampau rigid. Bagi aku adat tu bagus. Menjaga jati diri dan penampakan wajah sesuatu kaum. Cumanya bila terlampau menyusahkan, adat tu kita boleh senangkan. Asalkan tiada keburukan. Yang penting agamanya. Yang wajib kita dahulukan. Kemudian yang sunat. Kemudian baru datang adat.

Acik-acik bising hantaran rendah, tapi hantaran tu sendiri dia tak tau untuk apa. Jangan tanya hantaran aku berapa untuk Wani. Itu hadiah aku untuk dia. Biar yang terdekat saja tahu (tapi dalam sijil nikah pun dah tulis hantaran. Ni pun serius aku tak faham).

Jadi aku pun sambung bersedih. Kerana nak kahwin umur 25 yang aku tak dapat dan juga acik-acik yang gelang sampai ketiak terlampau jaga adat tapi pakai tudung nampak anak rambut.

Satu hari, aku pun bercerita bab kahwin umur 25 tahun tu yang ada dalam buku Hamka tu pada Wani. Cerita punya cerita tiba-tiba aku mendapat satu ilham. Jika aku akad nikah pada 15 Mei, hey! Hey! Hey! Umur aku masa tu 25 tahun sebab belum sampai ulang tahun hari kelahiran. Aku terus ucap Alhamdulillah. Sebenarnya aku pun tak sangka dan perasan hal tu.

Kini aku sudah gembira semula.



p/s: Terima Kasih Huda Jepun kerana bantu aku buat playlist #ApitWaniAdventure. Boleh klik sini untuk dengar lagu-lagu cadangan dia.

22 April 2015

Tangan Gatal Menulis.

AsSalam. Hi.

Kenapa aku mula aktif dalam menulis blog? Selepas setahun dua menyepi sebulan satu entri suddenly tangan jadi gatai balik menaip entri dalam blog. Yeah aku pun tak tau. Aku tak rasa ada orang baca blog ni macam dulu. Dulu aku lah raja. Satu entri boleh hits sampai seminggu. Komen berpuluh. Share di dalam facebook berbelas. Mungkin tu penolak aku untuk menulis lagi dan lagi.

Aku rasa aku lebih menjadi diri sendiri dalam menulis di dalam blog. Ya lah, dalam dunia serba moden dan pantas ni, semua orang lebih prefer media social untuk melepaskan perasaan diorang. As in, facebook dan twitter. But then, kadang kala benda tu buat kau fake. Maybe ada orang share benda bagus, dalam erti kata nak menyedarkan orang lain atau sekadar nak bagi orang lain tengok jugak video best yang dia jumpa. Tapi ada jugak yang nak ikut apa yang in waktu ni. Entah susah nak cerita. Lain orang lain pandangan.

Tapi aku memang dah tak boleh share benda dalam media sosial sangat. Rasa sangat diperhati dan dinilai. Been watched and been judged. So some people yang tak mahu been over judged, dia akan share apa yang dia rasa 'in' dengan kawan-kawan dia.

Tu belum Twitter. Facebook okay lagi lah. Tapi twitter lagi ramai orang kejar something. Populariti kot? Racing about the numbers. Entah. Ada kawan aku, kenal in person, kat luar baik jalan tunduk depan orang tua tapi dalam media social dia cuba untuk jadi bad boy. Share something yang ridiculously not him. Or it is the inner side of him yang nak jadi badboy?

Tapi for real, media social ni memang fun. Seriously fun. Kau boleh cakap apa sahaja. No limit. Mungkin sebab terlampau fun yang aku rasa boring.

Tu belum cerita data yang disimpan FBI, CIA, KGB dan lain-lain spy melalui media sosial.

kah!

Sebab kedua aku rajin menulis dalam blog balik? Sebab aku nak asah dan latih diri aku how it used to be when writing is fun. 2015 aku hanya mampu keluar buku antologi. Akan mula dipasarkan semasa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur mula 24 April 2015 sehingga 3 Mei 2015. Tajuknya Roadtrip keluaran Lejen Press. Beli lah. Aku rasa tu satu tulisan aku yang aku rasa puas hati jugak bila baca balik.



okdahbai.

20 April 2015

#ApitWaniAdventure


Pengembaraan yang sudah tak lama lagi akan dimulakan. Semoga pengembaraan ini dirahmati Tuhan. Hadiah paling bernilai adalah doa kalian. Semoga terus menuju kejayaan dunia dan akhirat. #ApitWaniAdventure
.
ps: Kad akan menyusul kemudian. Siapa yang rasa susah nak jumpa aku boleh whatsapp/inbox/dm/pm untuk beri alamat dan akan aku pos terus ke peti surat anda.

16 April 2015

Choose Wisely






Maybe this is not exactly true. But yeah, he got the point.

Jangan tamak.

You'll not own everything. Or else, you'll own nothing.

So, start being grateful on what you have right now.

Buang perasaan menyesal dan kalau. "Kalau haritu..kalau aku..kalaulah dia tahu.."

'Kalau' will move you nowhere dear.

29 Days.

Harini 16 April 2015. Maknanya aku ada lagi 29 hari membujang.

Aku selalu tanya diri sendiri. Aku ni bersedia ka?

Bersedia ka nak tanggung anak orang, bersedia ka nak turn over 360 degrees kehidupan. Agama macam mana?

Yang penting aku percaya pada Tuhan aku. Pelengkap ugama. Benda yang buat musuh kita, syaitan menangis. Siapa takmau? Pahala pun senang nak cash lepas kahwin.

Doakan aku baik-baik sahaja ok?

06 April 2015

Pintu-pintu Duniawi dan Akhirawi.

Kita selalu merungut, kenapa selalu sangat asyik kita je dapat susah. Orang lain meniaga senang untung. Orang lain belajar senang skor. Kita pulun takat mana pun dok tang tu juga. Orang lain pergi bersenang luar negara tak perlu susah. Kita simpan duit pun akhirnya mengalir juga. Kalau tak tayar kereta bocor, kena pula bayar telefon rosak. Haih.

Situasi ni aku rasa semua orang pernah rasa. Cara kau nak overcome the problem je lainnya. Aku pun selalu merungut. But in the end, aku hadap juga sambil berharap ada benda yang best dan lagi besar Tuhan nak kasi dekat aku. Sebab benda ni memang macam tu pun. Mat Saleh panggil karma. Muslim panggil Qada’ dan Qadar.

Lepastu boleh pulak orang nak counter. Kalau dah ini jalan aku, buat apa aku nak usaha? Allah dah susun aku jadi jahat. Haha. Susah aku nak jawab soalan macam tu. Berbalik pada ayat Al-quran yang berbunyi lebih kurang,

“Tidak akan Allah ubah nasib satu-satu kaum melainkan mereka mengubahnya sendiri.”

Bagi aku Tuhan ni flexible. Kalau ceritanya kau jahat, tapi kau nak berubah, nak ke syurga, takkan Allah nak biarkan hambanya berusaha dan sujud tanpa apa-apa balasan setimpal? Ingat balik cerita pelacur ke syurga? Pucuk pangkalnya niat dan hati kau. Dia kan Maha Adil?

Berbalik kepada cerita atas tadi. Benda pertama, kau tanya balik dekat diri kau. Suruhan dia kau buat dak? Kalau ada rezeki, kau beri dekat mak bapak dak? Kalau ada rezeki lebih, kau menderma atau berzakat tak? Zakat ni flexible. Kau nak bagi berapa pun tak apa. Lepas dah tolak kos-kos lain, baki tu kau hanya ambil 2.5% sahaja. Kalau baki gaji kau RM500 sebulan, zakat pendapatan bulanan hanya RM12.50.

Bukan untuk apa, semoga gaji yang kita dapat tu berkat dan menjadi rezeki kita. InsyaAllah. Sebab gaji kita dapat tu belum tentu rezeki kita. Boleh jadi rezeki tukang baik kereta kalau kereta kau rosak. Boleh jadi rezeki tukang baiki handphone.

Seterusnya, yang penting niat. Tuhan ni semua dia kira niat ja. Takdan buat baik lagi hang dah niat, hang dapat dah sikit point. Contohnya kau berniaga untuk apa? Kau nak keluar negara untuk apa? Untuk lebih menghargai ciptaan alam Dia? Untuk lebih dekat dengan Dia?

Dan ingatlah, setiap orang yang berjaya itu ada dugaannya sendiri.

*****

Aku sekarang ni tengah cuba mengamal doa pembuka 12 pintu. Wani yang bagi aku. Suruh aku amalkan. Aku tak tahu doa tu dari mana. Tapi lepas baca maknanya, tak ada salah pun. Kita meminta pada Maha Pencipta untuk membuka pintu duniawi dan akhirat. Memberi jalan.  Dan Alhamdulillah, aku nampak kesannya.






Boleh cuba.

p/s: Benda paling liat aku nak buat sekarang ni Solat Dhuha. Padahal dah tau banyak kebaikan. Aigooo!

03 April 2015

Kupas Lagu: Andai - Gerhana Ska Cinta


Andai - Gerhana Ska Cinta Lirik

Andai boleh ku terbang
Ke awan luas terbentang
Kan ku kumpulkan
Semua bintang menemaniku
Menerangi malamku

Andai ku seorang Raja
Ku bina semua istana
Yang didalamnya 
mengalir sungai
tenang dan damai
seperti syurga

Hadirku hanya
ke dalam dunia
membawa berita gembira
apalah maknanya
andai hanya berkata
tiada gunanya jika tiada usaha

Andai ku penglipur lara
ku karang puisi cinta
Kan ku lagukan
Dan ku dendangkan
Buat penawar duka nestapa

Hadirku hanya
ke dalam dunia
membawa berita gembira
apalah maknanya
andai hanya berkata
tiada gunanya jika tiada usaha

Andai semua manusia
Hidup aman sentosa
Tiada sengketa sesama kita
Pasti dunia damai sentiasa
Pasti dunia damai sentiasa

Dok cari lagu untuk playlist kenduri kahwin nanti, tiba-tiba aku terjumpa lagu ni. Kenduri aku nanti, aku dengan Wani tak akan bagi chance kat DJ pandai-pandai main lagu dalam simpanan dia. Suka hati main rock kapak yang sedih-sedih nanti. So, aku dengan Wani buat playlist dalam Spotify and nanti kami akan download and burn dalam CD. Bagi kat DJ tu. Cool kan kami? Lagu Gerhana Ska Cinta, Awanband, OST Sang Pemimpi etc. Barulah kenduri yang segar gitu.

Lagu Andai ni. Bagi aku lagu ni menceritakan betapa si penulis bermimpi agar dia menjadi sesuatu agar dapat mengubah dunia yang sangat kotor ni. Entah lah, bila aku dengar lagu ni, rasa fresh. Macam penulis ni dok bercerita kat telinga aku apa dia rasa.

10 March 2015

Resepi Rokes: 'Chicken November'

Aku ni bukan lah hebat sangat di dapur. Aku ni sebenarnya pemalas sebenarnya. Ikut mood je nak memasak kat dapur ni. Tapi korang jangan pandang sebelah mata. Aku kalau masuk dapur memang silap besar. Korang yang lain boleh ke tepi. Sebab abang rokes ni memang hebat dalam mereka cipta lauk pauk moden.

Kita selalu macam blur nak makan apa kan? Konon nak diet. Nak makan roti je. Tapi tak tau nak makan dengan apa. Harini aku telah menyelesaikan masalah korang. Inilah 'Chicken November'!

 
Bukan main aku hias dengan salad bagai.

04 March 2015

Pra Perkahwinan: Borang Nikah dan Lain-lain Hal.

Kahwin ni bukan mudah macam dalam drama. Maksud aku prosesnya. Kau propose, tunang ke tak ke, lepas tu, episod seterusnya dah dalam majlis akad nikah, lepas tok kadi akad, terus majlis makan-makan. Tak semudah tu. Banyak proses.

Aku boleh lah nak cerita sikit proses dia sebab aku tau kepayahan nak settlekan proses tu. Jadi aku nak ringkaskan sikit mana boleh. Aku pun dah 70% dah ni. Nak touch down ja ni (baca: cuak nohorom!).

Mana boleh bantu, aku bantu. OK?

Let see, kat mana aku nak mula. Katakan kau, si dia, keluarga kau, keluarga si dia dah setuju. Tarikh akad nikah pun dah ada. Aku malas nak cerita bab tunang tu. Sebab tunang tu bukan dalam rukun nikah pun. Cukuplah sekadar meminang. Sebab meminang ni lah kira kau nak cop dia dan haram bagi orang lain nak take over kau. Kira nak sailang kau.

1. “Tidak boleh seseorang meminang wanita yang telah dipinang oleh saudaranya hingga saudaranya itu menikahi si wanita atau meninggalkannya (membatalkan pinangannya)” [HR Al-Bukhari no. 5144].

2. Dalam riwayat Muslim (no. 3449) disebutkan, “Seorang Mukmin adalah saudara bagi mukmin yang lain. Maka tidaklah halal baginya menawar barang yang telah dibeli oleh saudaranya dan tidak halal pula baginya meminang wanita yang telah dipinang oleh saudaranya hingga saudaranya meninggalkan pinangannya (membatalkan)”.

[kredit blog Fikratul Ummah]

Tunang pula berbeza mengikut adat berkawasan. Upacaranya. Bagi aku tunang ini ialah waktu bertenang dan bersedia. Nak buat boleh. tanak pun boleh. Bab hukum bertunang ni aku taktau. Ada kata harus, ada kata sunat. Tapi bagi aku yang penting pinangan tu.

OK. Kita sambung proses tadi. Semua dah confirm, tup tup tinggal lagi 3 bulan. Kau agak apa yang penting waktu 3 bulan ni? Ya, proses dokumentasi. Jom aku ulas by numbering. Aku bercerita bagi pihak lelaki yang bermastautin/alamat di dalam IC ialah Selangor. Tak banyak beza untuk negeri lain.

1. Ambil borang - mungkin negeri-negeri lain terpaksa ambil borang nikah di pejabat agama. Tapi di Selangor tidak. Kena lengkapkan di http://ncr.jais.gov.my/ . Lengkap dan print. Ada borang 1 dan borang 2A. Pada yang IC yang sama dengan alamat bermastautin, hanya perlu isi borang 2A. Yang dari luar Selangor tapi dah bermastautin di Selangor lebih 4 bulan, kena isi borang 1 dan 2A.

2. Cari Saksi - saksi ni siapa-siapa boleh. Asalkan lelaki, 18 tahun dan dia kenal kau. Abah boleh. Abang boleh. Ni bagi aku crucial sebab nak bawak jumpa Penolong Pendaftar Nikah. Kalau boleh jumpa malam OK. Mau yang nak jumpa time waktu kerja, mau sakit kepala? Oleh itu carilah yang bersesuaian.

3. Download borang HIV - ni amatlah leceh. Aku baca sesetengah blog kata kat klinik kesihatan ada borang saringan HIV ni. Tapi masa aku pergi tu tak ada! Jadi, sama ada kau ambil di pejabat agama, takpun kau download ja mana-mana negeri punya. Sebab aku pakai yang KL punya. Bawak borang ke JAIS. Tapi HIV di Perak. Tapi masih lepas. Untuk borang Wilayah Persekutuan boleh download di sini.

4. Ujian Saringan HIV - keputusan HIV ni sah 6 bulan. So dalam 3 bulan tu dah boleh buat dah. Perhatian! Ujian saringan HIV ni hanya boleh buat di Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA! Aku ada list. Tapi nak listkan untuk satu Malaysia tu memang banyak. Jadi aku buat satu post untuk list klinik tu. Boleh tengok di sini. Tu pun untuk Perak Selangor dengan KL je. Pastikan bawak borang yang kau dah download tadi.

5. Penolong Pendaftar Nikah - dapat pengesahan apa yang patut lah. Bawak saksi tadi. Pastikan jumpa kariah yang betul dengan tempat tinggal kau. Boleh check dekat sini untuk masjid dan surau negeri Selangor.

6. Hantar di Pejabat Agama Islam Daerah - ni kira last check point. Dah siap semua, untuk yang dari Shah Alam, boleh bawak semua tu ke Majlis Agama Islam Selangor bangunan depan masjid negeri tu. Ada dua bangunan, pergi yang belah kiri. Terus bawak ke kaunter One Stop Center JAIS. Akan ada orang check, lepastu baru dia bagi nombor. Tunggu lah sat. Dah bagi dokumen semua lengkap, bayar RM10 dan kau akan dapat Surat Kebenaran Berkahwin. Yess! Dah nak siap. Apa lagi? Hantar ke pihak perempuan pulak.

Habis dah. Itu je lah bagi pihak lelaki. Yang perempuan sama sahaja. Cuma bezanya proses selepas tu. Aku tak tau sebab aku tak alaminya. Kehkehkeh.

Aku harap dapat sikit-sikit tolong bakal pengantin lelaki macam aku ni.

p/s: below 80 days lagi. Tunggu masa ja!


02 March 2015

Telan Menelan: Strawberry Cafe Sitiawan.

Sebenarnya tak merancang pun nak makan kat sini haritu. Tapi Wani teringin nak makan ciken cop. So kalau cakap pasal ciken cop, our favourite restaurant ada 2 ja kat Manjung-Sitiawan ni. Yang ni one of it lah. Gravvy dia memang cukup-cukup untuk lidah kami.

Kedai tu ialah Strawberry Cafe. Nampak macam kanak-kanak kan nama restaurant dia? Tapi memang not bad. Most of their dishes yang kami pernah rasa memang tak pernah menghampakan kami berdua.

Ni haa kedainya. Kalau dari Manjung, dia selepas The Store Sitiawan. Belah kiri.

Aku ingat aku order Asam Pedas, tak tengok pulak aku tertulis Asam Laksa.

Aku punyalah menantikan Asam Pedas. Siap mintak tukar kuey teow. Rupanya Asam Laksa. Sendiri yang salah tulis nombor. Lagipun mana ada Asam Laksa Asam Pedas orang makan dengan mi ataupun kueyteow. Bongok betul. Tapi still sedap! Walaupun aku tak minat sangat laksa. Tapi sedap. RM6.50.

Wani pulak amik dinner set. Dapat main dish, which is Chicken Chop. Lepastu dapat air, sup mushroom dan pencuci mulut. Dalam RM15 satu set.

Dessert Wani sampai dulu. Bukan ke patut last sekali pencuci mulut? Lantaklah.

Baru ja habis makan dessert, sup pulak sampai.

Chicken Chop Wani.

Aku add on Garlic Bread. RM5 sepinggan. Sedap. Lembut. Panas-panas!

Blurp! Habis dahh! Tak senonoh gila upload gambaq macam ni.

Haa ni ha name card dia kalau nak reserve ka apa.

Ayaq aku pekena Banana Choc Blended. Lupa pulak nak amek gambaq. Total kami makan RM30 untuk 2 orang. Okay lah sebulan sekali pekena hat harga macam ni. Baru gaji heheheheh.

So buat siapa-siapa yang mai Lumut ka Manjung ka Sitiawan ka, nak pekena western or Malaysian dishes yang agak different sikit kick dia, aku memang suggest Strawberry Cafe ni!

01 March 2015

Pecah Cermin. Repair Cermin.

Nak dipendekkan cerita, kereta aku dipecah minggu lepas. Semua suddenly je. Aku melepak mamak selang dua tiga buah kereta je. Dengan tak perasan apa, bila nak balik, tengok-tengok kereta aku dah tak ada cermin. Fakap kan? Sekeping cermin tu tak ada. 

Pada awalnya aku ingat cermin jatuh dalam pintu (sebab kadang-kadang holder dia patah or bengkok dia boleh jatuh), so aku terus lah drive nak balik dengan gembira sambil fikir duit nak repair cermin rosak. 

Aku dah tak fikir apa. Terus call Wani. Saja nak kabor, duit aku kena keluar lagi nak repair cermin. Tapi dia yang risau lebih. Aku dengan drive tak ada cermin dekat belakang, bila-bila masa je orang boleh bawak masuk dadah ke molotov ke dalam kereta aku, aku buat lek je. Tapi Wani risau bukan main. Dia suruh aku drive je. Jangan berhenti check ke apa.

Sampai traffic light, aku gagau-gagau belakang nak amik benda dalam beg, tapi beg dah tak ada! Shit! Terus aku kelam kabut. Aku check lagi apa yang missing. Beg telekung Wani pun dia ambil. Check lagi, gitar kecik aku pun dia ambil. Aku fikir passport aku ja dalam beg aku tu.

Sampai rumah, aku check stok kasut aku yang aku buat meniaga tu. Sebab aku baru je amik dari Skull Beats Store stok dia. Tengok-tengok 3 pasang missing. Baru aku ingat kenapa cermin aku tak ada. Sebab tinted. So dia pecah tak berkecai. Dia terpaksa remove sekeping cermin lah nak gagau masuk tangan.

Esok pagi bangun-bangun je terus aku buat report lah. Ye lah passport ni bukan boleh buat main. Dia macam harta kerajaan. Orang boleh jual passport dengan value RM80,000 tau! Sebab passport kita powerful. Tak payah pakai visa ke banyak negara. Engko dah hilangkan tak kira la curi ke apa, menjawab la dengan macam-macam bahagian. Termasuk Special Branch (macam FBI lah depa ni).

Lepas buat report, aku bergegas nak pergi hantar borang kebenaran bernikah. Ni pun payah jugak sehari baru settle. Dalam dok pening kepala pasal borang nikah kat Pejabat Agama Islam Daerah dekat depan Masjid Shah Alam tu, Wani call aku. Aku cuti haritu. Wani ada kat office Lumut. Dia kata ada orang call dia cakap beg aku ada kat stesen minyak Petron Bandar Sri Damansara. Aku terus bergegas ke sana. Alhamdulillah semua benda ada. Termasuk passport. Cuma gitar dengan 3 pasang kasut tu je takde. Bagus jugak la pencuri ni. Aku anggap je kasut tu macam aku bayar zakat perniagaan. Worth RM200 jugak 3 pasang tu.

Dah dapat balik passport kena la menjawab dengan polis balik. 

Lepas selesai semua, aku nak repair cermin. Tapi kedai semua tutup raya cina. Fuh! Dugaan betul. So sebelum balik Manjung tampal cermin dengan plastik baik-baik, 3 jam tau nak drive dengan plastik tu (alhamdulillah semua OK haritu sampai ke Manjung).

Aku terus pergi balik balai. Nak cakap diorang dah pulangkan passport. IPD Shah Alam kata tak payah cancel report sebab kes masih jalan. So aku proceed je.

Cool dak kereta aku? Macam MYVI rally. 

Seminggu jugak lah aku park kereta aku dekat rumah Wani. Aku bawak lah kereta Wani ke kerja. Aku kalau dekat Lumut, Manjung, Sitiawan ni memang aku tau sangat kedai cermin yang trusted. Aku baca review pun cun. Satu Malaysia diorang ada kedai diorang. Kedai Dr Cermin (http://drcermin.com/)

Kedai dia satu Malaysia ada. Kalau ada masalah cermin, tak kira lah apa pun, try lah dapatkan consultation diorang.

Yang ni Dr Cermin Sitiawan

Sampai-sampai je dia terus suruh masuh dalam. Aku keluar je, dia terus cakap stok ada. Harga RM150 siap pasang. Tu harga standard. Nasib baik aku tau sebab aku dah study dulu. Hekhekhek.

Bumblebee aku masuk bengkel.

Banyak stok cemin dia. Cermin mata agak-agak ada ke dak? Ok hambar.

Dibedah. Memang takde kesan langsung cermin yang hilang tu. Ada serpihan kecik je.

Siap dah!

Memang tip top kerja Dr Cermin ni. Cermin original lagi. Dalam 30 minit siap pasang bayar boleh jalan balik. Aku bangga menjadi warga Malaysia yang cekap sebab yang pasang semua Malaysian. Chinese ada, Melayu ada, Indian ada. Tapi yang pasang cermin aku ni, Melayu. Cekap betul dia pasang.

Lepas siap pasang, dia siap tolong vakum lagi serpihan dalam kereta tu. Top!


Dah repair, hantar basuh kereta.

Aku jarang basuh dengan mesin ni. Takut calor.

Kedai basuh kereta ni kat sebelah je. Taram lah. Dah busuk sangat aku tengok Bumblebee aku ni. Rm6 je termasuk basuh tayar.

So, nasihat aku. Janganlah tinggalkan beg dalam kereta. Even beg kosong. Sebab pencuri ni bukan tau apa. Dia nampak beg je, dia pecahkan lah. Kalau tak ada barang hilang pun, nak kena repair cermin tu. 

Ni Wani bagi semalam,



Ada lagi peniaga IG yang keretanya di pecah. Ha macam tu lah gaya kalau pecah ada tinted.

So berhati-hatilah warga Malaysia!


Reality, infinity
All the pieces here
Athletic shoes, Chocolate mousse
Cellular phone in his room
You will see one day, I'm here to stay
Hold your hand to me
We'll find a way

Lightning streaks, teary bliss
Slicking on the grease
With company you will see
What this all is meant to be
You will see one day, I'm here to stay
Hold your hand to me
We'll find a way

[Chorus:]
Close your eyes, snip your lashes
They fall within the ashes
The frosty old feeling, will melt oh so painlessly
Close your eyes, kill the darkness
The shears are in the closet
The muses they pray loud
For your listless journey to me

Innocence, garlands burn
All the memories
Transparencies, you will see
What this is meant to be
You will see one day
I'm here to stay, hold your hand to me
We'll find a way

Close your eyes, snip your lashes
They fall within the ashes
The frosty old feeling, will melt oh so painlessly
Close your eyes, kill the darkness
The shears are in the closet
The muses they pray loud
For your listless journey to me

Reality, infinity
All the pieces here
Athletic shoes, chocolate mousse
Cellular phone in his room

p/s: Saja nak layan lagu zaman dulu-dulu. Siapa tau lagu ni?

18 February 2015

Siri Jangan Jatuh Cinta: Woman is Always a Winner.

Pernah dengar satu ayat mat saleh ni?

"Don't try to win over woman in a conversation?" 

Macam sexist gila ayat dia. Tapi tu lah realiti. Semua orang tahu yang perempuan ni memang pendek akal. Dia ada 1 akal berbanding 9 nafsu. Yang lelaki pulak ada 9 akal berbanding 1 nafsu. Jadi lelaki ni seharusnya bijak menggunakan akal untuk menang di dalam conversation itu secara back door.

Katakan P ialah seorang perempuan. Aku bagi nama dia Markonah. Dan L ialah seorang lelaki. Aku bagi nama dia Supian. Mereka boleh jadi sebuah pasangan bahagia awek pakwe ataupun tunangan ataupun laki bini. Okay, aku anggap Supian dan Markonah ialah pakwe dan awek sebab hubungan couple ni kebanyakannya masih baru nak berkecimpung dunia percintaan.

Supian dan Markonah tiba-tiba berperang mulut akibat perkara remeh. Aku anggap perkara remeh itu ialah mencari parking di sebuah pasar raya yang padat akibat cuti hujung minggu. Sebagai co-driver, Markonah sepatutnya menjadi pembantu kepada Supian, mencari petak parking yang kosong. Namun, Markonah lebih berminat untuk bermain telefon bimbitnya. Dia bermain-main pelbagai aplikasi sebagai contoh, swarm, untuk check-in dan beritahu satu dunia yang dia sedang dating di pasar raya bersama pakwe tercinta.

"Awak ni Konah, tolong lah saya cari parking. Dan berapa lama kita pusing ni. Takut ada parking saya terlepas pandang." Kata Supian fokus memandu sambil menjenguk-jenguk kot-kot kalau ada parking kosong.



Tap. Tap. Tap. Tap.

Markonah fokus menge-check-in. Disusuli pula dengan me-reply mention kawan-kawan alam maya sambil tersenyum yang berbunyi seperti "Haa! Dating tak ajak!" , "Pewit. Dengan pakwe ke?" , "Amboi, sweetnya dating berdua!" Please. Dating berdua? Sejak bila pula nak dating kena bertiga? Ya walaupun faktanya, dating berdua tu sebenarnya ada yang ketiga makhluk bertanduk lembu badan warna merah seperti dalam majalah Asuh.

Supian sebenarnya bukanlah perlu sangat bantuan Markonah. Cumanya dia rasa dia keseorangan dalam menempuh ranjau mencari parking. Lama kelamaan, dia menjadi hot temper. Parking kosong ada, tapi dia terlepas. Menjadikan air cond kereta menjadi panas.

"Aduh! Terlepas lagi! Awak cuba lah tengok sama. Dah 2 parking saya terlepas sebab tak nampak. Marko.."

"Haa kejap kejap! Ha dah. Sabor. Sabor. Saya cari sama laa ni parkingnya. Sibuk kejap je. Ni haa, kawan message. Haa parking je sini boleh."

"Sini kan no parking. Boleh ke kereta tu lepas kalau kita park sini? Nantikan tak pasal-pasal calar kereta Sikoroko saya ni."

"Ikut suka lah! Cari lah lagi. Kereta Sivik tu boleh je park belakang tu. Kan dah penuh? Nak park mana lagi? Haa. Cari. Cari sampai dapat."

Lalu Supian pusing satu lagi pusingan. Akhirnya dia meletakkan juga kereta di tempat yang dicadangkan Markonah.

"Parking jugak kat sini." Kata Markonah cuba membakar api cinta mereka agar lebih membara.

Supian diamkan sahaja.

"Ikut cakap saya buat apa. Parking la tempat lain. Nanti kereta tu tak lepas keluar pulak." Markonah menyimbah minyak lagi.

"Awak ni kenapa?! Saya tak ikut cakap awak salah! Ikut pun salah!"



STOP!

Lalu bergolak lah cinta yang indah dari pagi mereka bersiap sambil menyanyi lagu 'Sudah Lama Tak Berjumpa' hanya disebabkan situasi mencari parking. Ada beberapa kesalahan di dalam situasi remeh mencari parking di atas. Boleh list kan? Tak perlu. Sebab apa? Sebab paling bersalah di dalam situasi di atas ialah LELAKI!

Turning point benda ni ialah lelaki. Semuanya tak perfect. Tapi lelaki yang mencorak situasi terakhir yang menjadi penamat kepada situasi itu. Lelaki ialah leader. Lelaki kena lead. Lelaki ada 9 akal. Sepatutnya tahu mengubah situasi. Perempuan memang perangai dia macam tu sebab dia pendek akal.

Takkan laki pun nak jadi pendek akal?

Bayangkan kalau Supian tu cakap,

"Takpelah. Ini yang paling okay. Penuh sangat dah. Awak memang brilliant! Jom makan kepsi saya belanja sebab awak brilliant harini."


p/s: 86 days left! Huwaaa!

12 February 2015

Kesihatan: Angin Dalam Badan Tak Terkeluar Punca Demam.

Beberapa hari lepas aku dilanda wabak demam batuk berkahak yang amat perit sehinggakan aku rasa betapa sempitnya dunia ini untuk aku kongsikan udara bernafas. Kali terakhir aku demam ialah sebulan yang lepas. Jarang aku nak sakit-sakit dalam masa yang dekat. Kalau dulu setahun sekali nak demam pun susah. Ni tiap bulan nak demam ni apa cer? Majlis dah nak dekat bro! Kesihatan tak reti nak jaga langsung ke bro?

Sakit kali berlanjutan beberapa hari sampai aku terpaksa buat muka tebal jumpa doktor kat klinik. Aku ni jenis kalau dah tak larat sangat baru aku nak jumpa doktor. Yang bulan lepas pun sama. Aku jumpa doktor sebab demam masa tu aku rasa paling ektragornomik vaganza tip top. Paling aku tak puas hati, doktor tu boleh tanya aku,

"Tak payah MC kan?"

Dia ingat aku ketedarah MC sangat agaknya. 

Tu cerita bulan lepas. Tapi yang beberapa hari lepas ni memang aku mintak MC jugak lah. Sebab hari Isnin tu aku datang kerja tak boleh nak buat apa langsung. Silap aku jugak minum ubat batuk tak baca label 'Ubat ini akan menyebabkan mengantuk'. Terus muka berubah jadi Snorlax la tunggu waktu rehat nak tido. 

Esoknya aku MC. Lusa nya pulak jam 5 pagi aku dah bangun nak pergi berlayar jam 6:30 pagi. Yang ajaibnya naik kapal terus baik semua sakit-sakit aku. Memang aku ni sesuai dengan angin laut kot?

Dah dua kali demam ni disebabkan angin dalam perut *usap-usap perut boroi*. Cilake memang betul lah aku demam sebab angin. Yang bulan lepas tu aku tak tahu lah sebab apa. Tapi angin lah. Tapi yang beberapa hari lepas tu cerita dia, aku konon nak diet lah. Hari Khamis. Aku pun makanlah roti je dari pagi. Tup-tup malam tu terketar satu badan mencari makanan. Dapat makan mihun goreng malam tu muka puas habis. Ingat ok lah.

Esok terus demam. Berlanjutan sampai Sabtu, Ahad, Isnin. Kombo, demam, batuk berkahak, sakit kepala. Sabtu tu aku balik juga Shah Alam nak pergi kenduri Lut. Lagipun Wani nak tempah kad belah dia dekat Shah Alam. Lepas pusing satu dunia, akhirnya buat tempat sama dengan aku jugak dekat Shah Alam. Demam-demam tu aku balik juga lah ke sana disebabkan poin-poin yang disebutkan di atas.

Mak aku ada jugak bancuh air halia kaw masa aku balik tu. Aku ingat rasa halia je. Aku rilek teguk panas-panas. Sudahlah panas. Pedas pulak tu! Cilake betul aku boleh lupa rasa halia sebenar.

Sepanjang perjalanan balik dari Shah Alam ke Manjung yang 3 jam tu, memang banyak la aku kentut. Tapi Wani taktau pun. Sebab bukan berbunyi dan berbau pun. Angin aku angin pure macam ambi pure.

Gambar Hiasan Kentut

Hari Isnin, lepas jadi snorlax seharian, lepas office hours je terus Wani bawak aku pergi klinik. Tapi kalini aku yang tanya doktor,

"Doktor, esok saya nak MC boleh?"

MC aku gunakan sebaik mungkin untuk recover badan. Sakit kepala memang rasa nak meletup. Aku google macam-macam nak pulihkan reputasi kepala aku. Aku pun siap buat yoga pagi-pagi dekat beranda time pagi tu. Yelah aku cuti, orang lain pergi kerja. Nak malu apa buat yoga!

Paling aku tak puas hati, nak hilangkan sakit kepala ni tips dia engko tarik napas dalam-dalam sambil tutup mata, tahan kejap pastu bayangkan oksigen pergi ke otak. Pastu lepas. Ulang la beberapa kali. Aku taktau apa function dia buat macam ni. Tapi mengikut bacaan aku, sakit kepala ni sebab oksigen tak cukup kat kepala.

Bab demam, macam mana aku baik? Hmm. Aku makan ubat, doa dan bertawakal. Demam ni itu je lah ubatnya. Bukan boleh buat apa pun. Tuhan saja je nak koyakkan beberapa resit-resit dosa kau. Kira settle lah tu. InsyaAllah.

Kenapa angin? Bak kata satu blog ni pasal makanan yang boleh sebabkan angin,

"Makanan yang mengandungi gula raffinose, fruktos, laktos dan sorbitol menghasilkan banyak angin. Raffinose terdapat pada makanan seperti kacang yang mengandungi banyak gula kompleks, manakala bunga kubis (cauliflower), kubis brussel (brussels sprouts), asparagus, brokoli dan kubis pula mengandungi fruktos.

Laktos ialah gula semula jadi yang terdapat pada susu dan makanan mengandungi susu seperti keju dan aiskrim. Fruktos banyak terdapat pada bawang, buah pear dan gandum. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis (sweetener) dalam minuman ringan dan jus buah-buahan."

Trynasoros, Gyrados, Pikachu amende ni? Cilake apa semua benda tak boleh makan? Bagi aku mudah je. Nasib la kau nak kena angin ke tak. Tak kan nak sekat udara dari masuk ke dalam diri kan? Jangan skip makan la. Nak diet pun makan la ciked. Walaupun ciked.

Kenapa aku nak share benda alah ni dalam blog? Sebab Aku dapat semua info pasal demam punca dari angin ni banyak dari blog Indonesia! Saja nak jadi blog Malaysia yang terawal discover permasalahan ni.