.

.

01 March 2015

Pecah Cermin. Repair Cermin.

Nak dipendekkan cerita, kereta aku dipecah minggu lepas. Semua suddenly je. Aku melepak mamak selang dua tiga buah kereta je. Dengan tak perasan apa, bila nak balik, tengok-tengok kereta aku dah tak ada cermin. Fakap kan? Sekeping cermin tu tak ada. 

Pada awalnya aku ingat cermin jatuh dalam pintu (sebab kadang-kadang holder dia patah or bengkok dia boleh jatuh), so aku terus lah drive nak balik dengan gembira sambil fikir duit nak repair cermin rosak. 

Aku dah tak fikir apa. Terus call Wani. Saja nak kabor, duit aku kena keluar lagi nak repair cermin. Tapi dia yang risau lebih. Aku dengan drive tak ada cermin dekat belakang, bila-bila masa je orang boleh bawak masuk dadah ke molotov ke dalam kereta aku, aku buat lek je. Tapi Wani risau bukan main. Dia suruh aku drive je. Jangan berhenti check ke apa.

Sampai traffic light, aku gagau-gagau belakang nak amik benda dalam beg, tapi beg dah tak ada! Shit! Terus aku kelam kabut. Aku check lagi apa yang missing. Beg telekung Wani pun dia ambil. Check lagi, gitar kecik aku pun dia ambil. Aku fikir passport aku ja dalam beg aku tu.

Sampai rumah, aku check stok kasut aku yang aku buat meniaga tu. Sebab aku baru je amik dari Skull Beats Store stok dia. Tengok-tengok 3 pasang missing. Baru aku ingat kenapa cermin aku tak ada. Sebab tinted. So dia pecah tak berkecai. Dia terpaksa remove sekeping cermin lah nak gagau masuk tangan.

Esok pagi bangun-bangun je terus aku buat report lah. Ye lah passport ni bukan boleh buat main. Dia macam harta kerajaan. Orang boleh jual passport dengan value RM80,000 tau! Sebab passport kita powerful. Tak payah pakai visa ke banyak negara. Engko dah hilangkan tak kira la curi ke apa, menjawab la dengan macam-macam bahagian. Termasuk Special Branch (macam FBI lah depa ni).

Lepas buat report, aku bergegas nak pergi hantar borang kebenaran bernikah. Ni pun payah jugak sehari baru settle. Dalam dok pening kepala pasal borang nikah kat Pejabat Agama Islam Daerah dekat depan Masjid Shah Alam tu, Wani call aku. Aku cuti haritu. Wani ada kat office Lumut. Dia kata ada orang call dia cakap beg aku ada kat stesen minyak Petron Bandar Sri Damansara. Aku terus bergegas ke sana. Alhamdulillah semua benda ada. Termasuk passport. Cuma gitar dengan 3 pasang kasut tu je takde. Bagus jugak la pencuri ni. Aku anggap je kasut tu macam aku bayar zakat perniagaan. Worth RM200 jugak 3 pasang tu.

Dah dapat balik passport kena la menjawab dengan polis balik. 

Lepas selesai semua, aku nak repair cermin. Tapi kedai semua tutup raya cina. Fuh! Dugaan betul. So sebelum balik Manjung tampal cermin dengan plastik baik-baik, 3 jam tau nak drive dengan plastik tu (alhamdulillah semua OK haritu sampai ke Manjung).

Aku terus pergi balik balai. Nak cakap diorang dah pulangkan passport. IPD Shah Alam kata tak payah cancel report sebab kes masih jalan. So aku proceed je.

Cool dak kereta aku? Macam MYVI rally. 

Seminggu jugak lah aku park kereta aku dekat rumah Wani. Aku bawak lah kereta Wani ke kerja. Aku kalau dekat Lumut, Manjung, Sitiawan ni memang aku tau sangat kedai cermin yang trusted. Aku baca review pun cun. Satu Malaysia diorang ada kedai diorang. Kedai Dr Cermin (http://drcermin.com/)

Kedai dia satu Malaysia ada. Kalau ada masalah cermin, tak kira lah apa pun, try lah dapatkan consultation diorang.

Yang ni Dr Cermin Sitiawan

Sampai-sampai je dia terus suruh masuh dalam. Aku keluar je, dia terus cakap stok ada. Harga RM150 siap pasang. Tu harga standard. Nasib baik aku tau sebab aku dah study dulu. Hekhekhek.

Bumblebee aku masuk bengkel.

Banyak stok cemin dia. Cermin mata agak-agak ada ke dak? Ok hambar.

Dibedah. Memang takde kesan langsung cermin yang hilang tu. Ada serpihan kecik je.

Siap dah!

Memang tip top kerja Dr Cermin ni. Cermin original lagi. Dalam 30 minit siap pasang bayar boleh jalan balik. Aku bangga menjadi warga Malaysia yang cekap sebab yang pasang semua Malaysian. Chinese ada, Melayu ada, Indian ada. Tapi yang pasang cermin aku ni, Melayu. Cekap betul dia pasang.

Lepas siap pasang, dia siap tolong vakum lagi serpihan dalam kereta tu. Top!


Dah repair, hantar basuh kereta.

Aku jarang basuh dengan mesin ni. Takut calor.

Kedai basuh kereta ni kat sebelah je. Taram lah. Dah busuk sangat aku tengok Bumblebee aku ni. Rm6 je termasuk basuh tayar.

So, nasihat aku. Janganlah tinggalkan beg dalam kereta. Even beg kosong. Sebab pencuri ni bukan tau apa. Dia nampak beg je, dia pecahkan lah. Kalau tak ada barang hilang pun, nak kena repair cermin tu. 

Ni Wani bagi semalam,



Ada lagi peniaga IG yang keretanya di pecah. Ha macam tu lah gaya kalau pecah ada tinted.

So berhati-hatilah warga Malaysia!


Reality, infinity
All the pieces here
Athletic shoes, Chocolate mousse
Cellular phone in his room
You will see one day, I'm here to stay
Hold your hand to me
We'll find a way

Lightning streaks, teary bliss
Slicking on the grease
With company you will see
What this all is meant to be
You will see one day, I'm here to stay
Hold your hand to me
We'll find a way

[Chorus:]
Close your eyes, snip your lashes
They fall within the ashes
The frosty old feeling, will melt oh so painlessly
Close your eyes, kill the darkness
The shears are in the closet
The muses they pray loud
For your listless journey to me

Innocence, garlands burn
All the memories
Transparencies, you will see
What this is meant to be
You will see one day
I'm here to stay, hold your hand to me
We'll find a way

Close your eyes, snip your lashes
They fall within the ashes
The frosty old feeling, will melt oh so painlessly
Close your eyes, kill the darkness
The shears are in the closet
The muses they pray loud
For your listless journey to me

Reality, infinity
All the pieces here
Athletic shoes, chocolate mousse
Cellular phone in his room

p/s: Saja nak layan lagu zaman dulu-dulu. Siapa tau lagu ni?

No comments: