.

.

18 February 2015

Siri Jangan Jatuh Cinta: Woman is Always a Winner.

Pernah dengar satu ayat mat saleh ni?

"Don't try to win over woman in a conversation?" 

Macam sexist gila ayat dia. Tapi tu lah realiti. Semua orang tahu yang perempuan ni memang pendek akal. Dia ada 1 akal berbanding 9 nafsu. Yang lelaki pulak ada 9 akal berbanding 1 nafsu. Jadi lelaki ni seharusnya bijak menggunakan akal untuk menang di dalam conversation itu secara back door.

Katakan P ialah seorang perempuan. Aku bagi nama dia Markonah. Dan L ialah seorang lelaki. Aku bagi nama dia Supian. Mereka boleh jadi sebuah pasangan bahagia awek pakwe ataupun tunangan ataupun laki bini. Okay, aku anggap Supian dan Markonah ialah pakwe dan awek sebab hubungan couple ni kebanyakannya masih baru nak berkecimpung dunia percintaan.

Supian dan Markonah tiba-tiba berperang mulut akibat perkara remeh. Aku anggap perkara remeh itu ialah mencari parking di sebuah pasar raya yang padat akibat cuti hujung minggu. Sebagai co-driver, Markonah sepatutnya menjadi pembantu kepada Supian, mencari petak parking yang kosong. Namun, Markonah lebih berminat untuk bermain telefon bimbitnya. Dia bermain-main pelbagai aplikasi sebagai contoh, swarm, untuk check-in dan beritahu satu dunia yang dia sedang dating di pasar raya bersama pakwe tercinta.

"Awak ni Konah, tolong lah saya cari parking. Dan berapa lama kita pusing ni. Takut ada parking saya terlepas pandang." Kata Supian fokus memandu sambil menjenguk-jenguk kot-kot kalau ada parking kosong.



Tap. Tap. Tap. Tap.

Markonah fokus menge-check-in. Disusuli pula dengan me-reply mention kawan-kawan alam maya sambil tersenyum yang berbunyi seperti "Haa! Dating tak ajak!" , "Pewit. Dengan pakwe ke?" , "Amboi, sweetnya dating berdua!" Please. Dating berdua? Sejak bila pula nak dating kena bertiga? Ya walaupun faktanya, dating berdua tu sebenarnya ada yang ketiga makhluk bertanduk lembu badan warna merah seperti dalam majalah Asuh.

Supian sebenarnya bukanlah perlu sangat bantuan Markonah. Cumanya dia rasa dia keseorangan dalam menempuh ranjau mencari parking. Lama kelamaan, dia menjadi hot temper. Parking kosong ada, tapi dia terlepas. Menjadikan air cond kereta menjadi panas.

"Aduh! Terlepas lagi! Awak cuba lah tengok sama. Dah 2 parking saya terlepas sebab tak nampak. Marko.."

"Haa kejap kejap! Ha dah. Sabor. Sabor. Saya cari sama laa ni parkingnya. Sibuk kejap je. Ni haa, kawan message. Haa parking je sini boleh."

"Sini kan no parking. Boleh ke kereta tu lepas kalau kita park sini? Nantikan tak pasal-pasal calar kereta Sikoroko saya ni."

"Ikut suka lah! Cari lah lagi. Kereta Sivik tu boleh je park belakang tu. Kan dah penuh? Nak park mana lagi? Haa. Cari. Cari sampai dapat."

Lalu Supian pusing satu lagi pusingan. Akhirnya dia meletakkan juga kereta di tempat yang dicadangkan Markonah.

"Parking jugak kat sini." Kata Markonah cuba membakar api cinta mereka agar lebih membara.

Supian diamkan sahaja.

"Ikut cakap saya buat apa. Parking la tempat lain. Nanti kereta tu tak lepas keluar pulak." Markonah menyimbah minyak lagi.

"Awak ni kenapa?! Saya tak ikut cakap awak salah! Ikut pun salah!"



STOP!

Lalu bergolak lah cinta yang indah dari pagi mereka bersiap sambil menyanyi lagu 'Sudah Lama Tak Berjumpa' hanya disebabkan situasi mencari parking. Ada beberapa kesalahan di dalam situasi remeh mencari parking di atas. Boleh list kan? Tak perlu. Sebab apa? Sebab paling bersalah di dalam situasi di atas ialah LELAKI!

Turning point benda ni ialah lelaki. Semuanya tak perfect. Tapi lelaki yang mencorak situasi terakhir yang menjadi penamat kepada situasi itu. Lelaki ialah leader. Lelaki kena lead. Lelaki ada 9 akal. Sepatutnya tahu mengubah situasi. Perempuan memang perangai dia macam tu sebab dia pendek akal.

Takkan laki pun nak jadi pendek akal?

Bayangkan kalau Supian tu cakap,

"Takpelah. Ini yang paling okay. Penuh sangat dah. Awak memang brilliant! Jom makan kepsi saya belanja sebab awak brilliant harini."


p/s: 86 days left! Huwaaa!

2 comments:

Amarantha said...

Biarpun post ini lucu, nampaknya encik sendiri mangsa pemikiran seksis dan double standard. :)

Shafiq Helmi / Penulis Sahaja said...

Amarantha

Bagaimana boleh cik kata begitu oh! 😯