.

.

30 June 2014

"Target Biar Tinggi!"



"Target biar tinggi. Dapat tak dapat tu belakang cerita." Ujarnya. Dia langsung tak memandang ke arahku. Tangannya masih sibuk bermain-main dengan cawan yang separuh penuh dengan kopi o panas. "Bila dah nampak target, baru ada niat nak berusaha." Tambahnya lagi.

"Macam dalam Ramadhan ni?" Tanyaku pendek. 

"Ya macam dalam bulan posa ni." Jawabnya. 

"Kalau dah target kita banyak tu ja nak buat ibadah. Belum tentu lagi kita akan buat banyak tu. Cuba kalau kita lebihkan sikit target, InsyaAllah, kita akan dapat lebih. Kalau capai target..", 

"Itu bonus!" Cepat-cepat aku mencelah. Dia mengangguk.

"Tak salah untuk mempunyai target yang tinggi. Asalkan ada usaha ke arahnya." Katanya sebelum menghirup lagi sedikit air kopi o panas itu.

26 June 2014

Cari Duit Kahwin.

Satu pagi di pejabat.
 
"Woi, duit saving saja tak cukup ni!" Aku bersuara.
 
Bad yang asyik bermain-main dengan tetikus komputernya beralih pandangan ke arah aku.
 
"Apa yang tak cukup nya?" Tanya Bad.
 
"Duit kahwin lah. Saving gaji ja tak cukup ni. Kena buat duit tepi ni. Hang cukup ka?" Balas aku pada Bad. Bad di jangka melangsungkan perkahwinannya akhir tahun ini.
 
"Aku pun saving duit gaji saja tak cukup ni. Hmm. Loan lah kot."
 
Aku terdiam sebentar. Memandang ke arah luar tingkap.
 
"MBSB loan okay. Interest dalam berapa ja. Hmm. Aku kena start melabur ni. Sekarang." Kataku. Aku terus bangun dari kerusi.
 
"Elok la."
 
"Maksud aku laa ni!"
 
"Hah?"
 
"Melabur. Me-la-boq."
 
"Dajeyy! Nak pi melaboq kat bilik kecik tak payah lah bagitau aku!"
 
"Aku nak cari ilham. Huhu." Balas aku pendek.
 
*****
 
Dapatkan Novel terbaru saya, Hari Ini Kita Menang di LejenPress.com, IamLejenShop, dan toko-toko buku yang popular di seluruh Malaysia. Sokonglah aku sikit. Aku nak cari duit kahwin ni. Huhu. Gunakan hashtag #HariIniKitaMenang untuk apa-apa soalan dan pandangan untuk buku ini.
 
 
Macehhhh!
 


Sinopsis HARI INI KITA MENANG - sebuah novel karya @shfqhlmi.
 
 Bagi Adam, bola sepak adalah kehidupannya. Di saat ramai yang sudah beralih arah menonton perlawanan bola sepak Eropah yang lebih menghiburkan di kaca TV, Adam masih setia dengan pasukan kebanggaannya - Kedah FA.
 
 Pertemuan dengan satu kumpulan hooligan, Kedah Die Hard (KDH), bagaikan sebuah nyalaan api baru untuk Adam yang semakin hilang arah dengan kehidupannya sendiri. Bersama KDH dia rasa diperlukan berbanding keluarganya sendiri. Walaupun telah dinasihat berkali-kali agar meninggalkan segala aktiviti hooliganism oleh seorang gadis bernama Sara, Adam masih nekad untuk terus berjuang bersama KDH.
 
 Adam menjadi lebih serabut apabila Sara dibunuh oleh sekumpulan hooligan dari Singapura, Lions Black. Dia meletakkan segala tanggungjawab ke atas kematian Sara pada dirinya.
 
 Di antara maruah, cinta dan dendam, yang manakah paling berbaloi untuk Adam tumpahkan darahnya? Apakah darah berbaloi dibalas dengan darah?

10 June 2014

Lepas (Semalam)

Cliché - bila orang kata, sudahlah. Hal yang lepas jangan dikenang.

Aku tau. Banyak benda dah aku lalui sejak 25 tahun yang lepas (yeah aku sudah 25 tahun beberapa hari ketika entri ini ditulis). Dosa usah cerita. Bila diingat balik, Astaghfirullah. Apa yang aku buat dulu? Memang sial perangai aku. Sakit kalau diingat.

And well, benda lepas tu bagi aku something yang boleh aku bawa kedepan sebagai satu pelajaran. For me to be a better person I guess?

Aku manusia. Yang baca ni pun manusia. And kita ada buat salah kecil atau besar. Zahir atau terselindung. Tapi kena ingat, tiada yang terselindung bila dengan Tuhan. Cumanya, buat orang yang rasa aku pernah buat salah dengan dia (benci aku atau tidak) harap maafkan.

Maaf - satu perkataan yang powerful. Powerful untuk menjernihkan yang keruh. Dan maaf tu juga, aku yakin boleh bawa kita ke something yang better. Bagi aku kisah semalam tu sama ada


  1. Kejayaan lapuk - untuk something yang dah kita berjaya. Cerita lampau. Bangga apa?
  2. Pelajaran hidup - untuk something yang masih kita kejar. Ingat, sekali gagal ialah satu lagi tapak ke arah kejayaan.
p/s : teringat kisah orang yang suka ungkit hal lampau aib orang walaupun orang tu dah berubah jauh lebih baik dari orang yang suka ungkit tu. Ustaz pun kena dah waktu akhir zaman ni!



09 June 2014

1. Semula

Hai.

Blog ni dulu serabut dengan kisah sedih yang boleh tarik sesiapa sahaja (termasuk aku) jauhhhhh ke bawah.

Kini tidak lagi.

Oleh itu, aku nak kembali menulis mengenai perkara gembira pula selepas ini. Aku mulakan dengan angka 1 untuk post ini menunjukkan ini adalah rebranding blog 'apitikustika'. Atau dengan lebih tepat, re-build atau re-write atau apa-apa sahaja. Lantak. Harap-harap okay. Selamat kembali bersama Penulis.Sahaja - selepas 7 bulan.

Mari berkenalan semula. Nama saya Shafiq. Nama pena di buku Penulis Sahaja. Bekerja di Lumut, Perak dan sudah ada yang punya. Selamat berkenalan.