Carian Di Dalam Blog

Loading...

March 04, 2015

Pra Perkahwinan: Borang Nikah dan Lain-lain Hal.

Kahwin ni bukan mudah macam dalam drama. Maksud aku prosesnya. Kau propose, tunang ke tak ke, lepas tu, episod seterusnya dah dalam majlis akad nikah, lepas tok kadi akad, terus majlis makan-makan. Tak semudah tu. Banyak proses.

Aku boleh lah nak cerita sikit proses dia sebab aku tau kepayahan nak settlekan proses tu. Jadi aku nak ringkaskan sikit mana boleh. Aku pun dah 70% dah ni. Nak touch down ja ni (baca: cuak nohorom!).

Mana boleh bantu, aku bantu. OK?

Let see, kat mana aku nak mula. Katakan kau, si dia, keluarga kau, keluarga si dia dah setuju. Tarikh akad nikah pun dah ada. Aku malas nak cerita bab tunang tu. Sebab tunang tu bukan dalam rukun nikah pun. Cukuplah sekadar meminang. Sebab meminang ni lah kira kau nak cop dia dan haram bagi orang lain nak take over kau. Kira nak sailang kau.

1. “Tidak boleh seseorang meminang wanita yang telah dipinang oleh saudaranya hingga saudaranya itu menikahi si wanita atau meninggalkannya (membatalkan pinangannya)” [HR Al-Bukhari no. 5144].

2. Dalam riwayat Muslim (no. 3449) disebutkan, “Seorang Mukmin adalah saudara bagi mukmin yang lain. Maka tidaklah halal baginya menawar barang yang telah dibeli oleh saudaranya dan tidak halal pula baginya meminang wanita yang telah dipinang oleh saudaranya hingga saudaranya meninggalkan pinangannya (membatalkan)”.

[kredit blog Fikratul Ummah]

Tunang pula berbeza mengikut adat berkawasan. Upacaranya. Bagi aku tunang ini ialah waktu bertenang dan bersedia. Nak buat boleh. tanak pun boleh. Bab hukum bertunang ni aku taktau. Ada kata harus, ada kata sunat. Tapi bagi aku yang penting pinangan tu.

OK. Kita sambung proses tadi. Semua dah confirm, tup tup tinggal lagi 3 bulan. Kau agak apa yang penting waktu 3 bulan ni? Ya, proses dokumentasi. Jom aku ulas by numbering. Aku bercerita bagi pihak lelaki yang bermastautin/alamat di dalam IC ialah Selangor. Tak banyak beza untuk negeri lain.

1. Ambil borang - mungkin negeri-negeri lain terpaksa ambil borang nikah di pejabat agama. Tapi di Selangor tidak. Kena lengkapkan di http://ncr.jais.gov.my/ . Lengkap dan print. Ada borang 1 dan borang 2A. Pada yang IC yang sama dengan alamat bermastautin, hanya perlu isi borang 2A. Yang dari luar Selangor tapi dah bermastautin di Selangor lebih 4 bulan, kena isi borang 1 dan 2A.

2. Cari Saksi - saksi ni siapa-siapa boleh. Asalkan lelaki, 18 tahun dan dia kenal kau. Abah boleh. Abang boleh. Ni bagi aku crucial sebab nak bawak jumpa Penolong Pendaftar Nikah. Kalau boleh jumpa malam OK. Mau yang nak jumpa time waktu kerja, mau sakit kepala? Oleh itu carilah yang bersesuaian.

3. Download borang HIV - ni amatlah leceh. Aku baca sesetengah blog kata kat klinik kesihatan ada borang saringan HIV ni. Tapi masa aku pergi tu tak ada! Jadi, sama ada kau ambil di pejabat agama, takpun kau download ja mana-mana negeri punya. Sebab aku pakai yang KL punya. Bawak borang ke JAIS. Tapi HIV di Perak. Tapi masih lepas. Untuk borang Wilayah Persekutuan boleh download di sini.

4. Ujian Saringan HIV - keputusan HIV ni sah 6 bulan. So dalam 3 bulan tu dah boleh buat dah. Perhatian! Ujian saringan HIV ni hanya boleh buat di Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA! Aku ada list. Tapi nak listkan untuk satu Malaysia tu memang banyak. Jadi aku buat satu post untuk list klinik tu. Boleh tengok di sini. Tu pun untuk Perak Selangor dengan KL je. Pastikan bawak borang yang kau dah download tadi.

5. Penolong Pendaftar Nikah - dapat pengesahan apa yang patut lah. Bawak saksi tadi. Pastikan jumpa kariah yang betul dengan tempat tinggal kau. Boleh check dekat sini untuk masjid dan surau negeri Selangor.

6. Hantar di Pejabat Agama Islam Daerah - ni kira last check point. Dah siap semua, untuk yang dari Shah Alam, boleh bawak semua tu ke Majlis Agama Islam Selangor bangunan depan masjid negeri tu. Ada dua bangunan, pergi yang belah kiri. Terus bawak ke kaunter One Stop Center JAIS. Akan ada orang check, lepastu baru dia bagi nombor. Tunggu lah sat. Dah bagi dokumen semua lengkap, bayar RM10 dan kau akan dapat Surat Kebenaran Berkahwin. Yess! Dah nak siap. Apa lagi? Hantar ke pihak perempuan pulak.

Habis dah. Itu je lah bagi pihak lelaki. Yang perempuan sama sahaja. Cuma bezanya proses selepas tu. Aku tak tau sebab aku tak alaminya. Kehkehkeh.

Aku harap dapat sikit-sikit tolong bakal pengantin lelaki macam aku ni.

p/s: below 80 days lagi. Tunggu masa ja!



March 02, 2015

Telan Menelan: Strawberry Cafe Sitiawan.

Sebenarnya tak merancang pun nak makan kat sini haritu. Tapi Wani teringin nak makan ciken cop. So kalau cakap pasal ciken cop, our favourite restaurant ada 2 ja kat Manjung-Sitiawan ni. Yang ni one of it lah. Gravvy dia memang cukup-cukup untuk lidah kami.

Kedai tu ialah Strawberry Cafe. Nampak macam kanak-kanak kan nama restaurant dia? Tapi memang not bad. Most of their dishes yang kami pernah rasa memang tak pernah menghampakan kami berdua.

Ni haa kedainya. Kalau dari Manjung, dia selepas The Store Sitiawan. Belah kiri.

Aku ingat aku order Asam Pedas, tak tengok pulak aku tertulis Asam Laksa.

Aku punyalah menantikan Asam Pedas. Siap mintak tukar kuey teow. Rupanya Asam Laksa. Sendiri yang salah tulis nombor. Lagipun mana ada Asam Laksa Asam Pedas orang makan dengan mi ataupun kueyteow. Bongok betul. Tapi still sedap! Walaupun aku tak minat sangat laksa. Tapi sedap. RM6.50.

Wani pulak amik dinner set. Dapat main dish, which is Chicken Chop. Lepastu dapat air, sup mushroom dan pencuci mulut. Dalam RM15 satu set.

Dessert Wani sampai dulu. Bukan ke patut last sekali pencuci mulut? Lantaklah.

Baru ja habis makan dessert, sup pulak sampai.

Chicken Chop Wani.

Aku add on Garlic Bread. RM5 sepinggan. Sedap. Lembut. Panas-panas!

Blurp! Habis dahh! Tak senonoh gila upload gambaq macam ni.

Haa ni ha name card dia kalau nak reserve ka apa.

Ayaq aku pekena Banana Choc Blended. Lupa pulak nak amek gambaq. Total kami makan RM30 untuk 2 orang. Okay lah sebulan sekali pekena hat harga macam ni. Baru gaji heheheheh.

So buat siapa-siapa yang mai Lumut ka Manjung ka Sitiawan ka, nak pekena western or Malaysian dishes yang agak different sikit kick dia, aku memang suggest Strawberry Cafe ni!


March 01, 2015

Pecah Cermin. Repair Cermin.

Nak dipendekkan cerita, kereta aku dipecah minggu lepas. Semua suddenly je. Aku melepak mamak selang dua tiga buah kereta je. Dengan tak perasan apa, bila nak balik, tengok-tengok kereta aku dah tak ada cermin. Fakap kan? Sekeping cermin tu tak ada. 

Pada awalnya aku ingat cermin jatuh dalam pintu (sebab kadang-kadang holder dia patah or bengkok dia boleh jatuh), so aku terus lah drive nak balik dengan gembira sambil fikir duit nak repair cermin rosak. 

Aku dah tak fikir apa. Terus call Wani. Saja nak kabor, duit aku kena keluar lagi nak repair cermin. Tapi dia yang risau lebih. Aku dengan drive tak ada cermin dekat belakang, bila-bila masa je orang boleh bawak masuk dadah ke molotov ke dalam kereta aku, aku buat lek je. Tapi Wani risau bukan main. Dia suruh aku drive je. Jangan berhenti check ke apa.

Sampai traffic light, aku gagau-gagau belakang nak amik benda dalam beg, tapi beg dah tak ada! Shit! Terus aku kelam kabut. Aku check lagi apa yang missing. Beg telekung Wani pun dia ambil. Check lagi, gitar kecik aku pun dia ambil. Aku fikir passport aku ja dalam beg aku tu.

Sampai rumah, aku check stok kasut aku yang aku buat meniaga tu. Sebab aku baru je amik dari Skull Beats Store stok dia. Tengok-tengok 3 pasang missing. Baru aku ingat kenapa cermin aku tak ada. Sebab tinted. So dia pecah tak berkecai. Dia terpaksa remove sekeping cermin lah nak gagau masuk tangan.

Esok pagi bangun-bangun je terus aku buat report lah. Ye lah passport ni bukan boleh buat main. Dia macam harta kerajaan. Orang boleh jual passport dengan value RM80,000 tau! Sebab passport kita powerful. Tak payah pakai visa ke banyak negara. Engko dah hilangkan tak kira la curi ke apa, menjawab la dengan macam-macam bahagian. Termasuk Special Branch (macam FBI lah depa ni).

Lepas buat report, aku bergegas nak pergi hantar borang kebenaran bernikah. Ni pun payah jugak sehari baru settle. Dalam dok pening kepala pasal borang nikah kat Pejabat Agama Islam Daerah dekat depan Masjid Shah Alam tu, Wani call aku. Aku cuti haritu. Wani ada kat office Lumut. Dia kata ada orang call dia cakap beg aku ada kat stesen minyak Petron Bandar Sri Damansara. Aku terus bergegas ke sana. Alhamdulillah semua benda ada. Termasuk passport. Cuma gitar dengan 3 pasang kasut tu je takde. Bagus jugak la pencuri ni. Aku anggap je kasut tu macam aku bayar zakat perniagaan. Worth RM200 jugak 3 pasang tu.

Dah dapat balik passport kena la menjawab dengan polis balik. 

Lepas selesai semua, aku nak repair cermin. Tapi kedai semua tutup raya cina. Fuh! Dugaan betul. So sebelum balik Manjung tampal cermin dengan plastik baik-baik, 3 jam tau nak drive dengan plastik tu (alhamdulillah semua OK haritu sampai ke Manjung).

Aku terus pergi balik balai. Nak cakap diorang dah pulangkan passport. IPD Shah Alam kata tak payah cancel report sebab kes masih jalan. So aku proceed je.

Cool dak kereta aku? Macam MYVI rally. 

Seminggu jugak lah aku park kereta aku dekat rumah Wani. Aku bawak lah kereta Wani ke kerja. Aku kalau dekat Lumut, Manjung, Sitiawan ni memang aku tau sangat kedai cermin yang trusted. Aku baca review pun cun. Satu Malaysia diorang ada kedai diorang. Kedai Dr Cermin (http://drcermin.com/)

Kedai dia satu Malaysia ada. Kalau ada masalah cermin, tak kira lah apa pun, try lah dapatkan consultation diorang.

Yang ni Dr Cermin Sitiawan

Sampai-sampai je dia terus suruh masuh dalam. Aku keluar je, dia terus cakap stok ada. Harga RM150 siap pasang. Tu harga standard. Nasib baik aku tau sebab aku dah study dulu. Hekhekhek.

Bumblebee aku masuk bengkel.

Banyak stok cemin dia. Cermin mata agak-agak ada ke dak? Ok hambar.

Dibedah. Memang takde kesan langsung cermin yang hilang tu. Ada serpihan kecik je.

Siap dah!

Memang tip top kerja Dr Cermin ni. Cermin original lagi. Dalam 30 minit siap pasang bayar boleh jalan balik. Aku bangga menjadi warga Malaysia yang cekap sebab yang pasang semua Malaysian. Chinese ada, Melayu ada, Indian ada. Tapi yang pasang cermin aku ni, Melayu. Cekap betul dia pasang.

Lepas siap pasang, dia siap tolong vakum lagi serpihan dalam kereta tu. Top!


Dah repair, hantar basuh kereta.

Aku jarang basuh dengan mesin ni. Takut calor.

Kedai basuh kereta ni kat sebelah je. Taram lah. Dah busuk sangat aku tengok Bumblebee aku ni. Rm6 je termasuk basuh tayar.

So, nasihat aku. Janganlah tinggalkan beg dalam kereta. Even beg kosong. Sebab pencuri ni bukan tau apa. Dia nampak beg je, dia pecahkan lah. Kalau tak ada barang hilang pun, nak kena repair cermin tu. 

Ni Wani bagi semalam,



Ada lagi peniaga IG yang keretanya di pecah. Ha macam tu lah gaya kalau pecah ada tinted.

So berhati-hatilah warga Malaysia!


Reality, infinity
All the pieces here
Athletic shoes, Chocolate mousse
Cellular phone in his room
You will see one day, I'm here to stay
Hold your hand to me
We'll find a way

Lightning streaks, teary bliss
Slicking on the grease
With company you will see
What this all is meant to be
You will see one day, I'm here to stay
Hold your hand to me
We'll find a way

[Chorus:]
Close your eyes, snip your lashes
They fall within the ashes
The frosty old feeling, will melt oh so painlessly
Close your eyes, kill the darkness
The shears are in the closet
The muses they pray loud
For your listless journey to me

Innocence, garlands burn
All the memories
Transparencies, you will see
What this is meant to be
You will see one day
I'm here to stay, hold your hand to me
We'll find a way

Close your eyes, snip your lashes
They fall within the ashes
The frosty old feeling, will melt oh so painlessly
Close your eyes, kill the darkness
The shears are in the closet
The muses they pray loud
For your listless journey to me

Reality, infinity
All the pieces here
Athletic shoes, chocolate mousse
Cellular phone in his room

p/s: Saja nak layan lagu zaman dulu-dulu. Siapa tau lagu ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...