Carian Di Dalam Blog

Loading...

March 10, 2015

Resepi Rokes: 'Chicken November'

Aku ni bukan lah hebat sangat di dapur. Aku ni sebenarnya pemalas sebenarnya. Ikut mood je nak memasak kat dapur ni. Tapi korang jangan pandang sebelah mata. Aku kalau masuk dapur memang silap besar. Korang yang lain boleh ke tepi. Sebab abang rokes ni memang hebat dalam mereka cipta lauk pauk moden.

Kita selalu macam blur nak makan apa kan? Konon nak diet. Nak makan roti je. Tapi tak tau nak makan dengan apa. Harini aku telah menyelesaikan masalah korang. Inilah 'Chicken November'!

 
Bukan main aku hias dengan salad bagai.

Benda alah ni aku reka untuk makan dengan roti. Tapi aku rasa boleh jugak makan dengan nasi. Tanpa penggunaan minyak tau. Yang ada minyak ayam je. Jangan tertipu. Aku buat ni pun sebab tengok benda-benda ni je yang ada dalam peti ais rumah sewa aku ni.

Bahan-bahan:
1. Ayam kisar kuantiti ikut suka
2. Bawang putih kuantiti ikut suka
3. Bawang merah kuantiti ikut suka
4. Cili padi kuantiti ikut suka
5. Telur sebiji
6. Separuh kiub ayam
7. Sos cili dan sos tomato
8. Sesudu gula
9. Majerin
10. Sekeping cheese

Cara memasak:

1. Ambil majerin dan goreng telur sampai hancur

Ni jenis majerin aku pakai

Ni telur hancur kalau nak tau

2. Ambil majerin dan goreng ayam kisar

 
Ni ayam kisar

Ni aku goreng ayam kisar

Ni ayam kisar siap goreng

3. Potong-potong bawang, cili dan tumis sehingga wangi

Ni potongan bawang dan cili

Ni aku dok menumis

5. Masukkan sos dan separuh kiub ayam. Gaul-gaul sampai pecah minyak. Masukkan air ciked. Gula ciked.

Dah masukkan sos dan separuh kiub ayam.

Ni kiub ayam yang cute

6. Masukkan telur goreng dan ayam kisar yang dah goreng tadi. Gaul-gaul. Kemudian masukkan cheese yang dah dipotong-potong. Gaul sampai sebati. Siap! Leh makan!

Zaman sekarang semua benda nak cheese.

Siap dah! Gambar copy dari atas.

6 step je bujang-bujang dan bini orang sekalian. Nak apa lagi? Mudah je. Antara komen yang aku dapat mengenai resepi 'Chicken November' ni ialah,

"Macam telur bistik. Tapi cheezy. Lazat!" - Wani

"Nice new menu in the world. You should commercialize it." - Dr Ramlan

Try lah!

Lepas melantak benda alah 'Chicken November' tu, petang tu aku bawak wani pergi melantak sate kat Teluk Muroh, jalan nak ke Teluk Batik. Ayam, daging, kambing semua kami bantai. Kuah dia memang powerful. Siapa nak pergi sana tu, cari kedai warna hijau. Dia takde benda lain. Satay je ada kat kedai dia.




March 04, 2015

Pra Perkahwinan: Borang Nikah dan Lain-lain Hal.

Kahwin ni bukan mudah macam dalam drama. Maksud aku prosesnya. Kau propose, tunang ke tak ke, lepas tu, episod seterusnya dah dalam majlis akad nikah, lepas tok kadi akad, terus majlis makan-makan. Tak semudah tu. Banyak proses.

Aku boleh lah nak cerita sikit proses dia sebab aku tau kepayahan nak settlekan proses tu. Jadi aku nak ringkaskan sikit mana boleh. Aku pun dah 70% dah ni. Nak touch down ja ni (baca: cuak nohorom!).

Mana boleh bantu, aku bantu. OK?

Let see, kat mana aku nak mula. Katakan kau, si dia, keluarga kau, keluarga si dia dah setuju. Tarikh akad nikah pun dah ada. Aku malas nak cerita bab tunang tu. Sebab tunang tu bukan dalam rukun nikah pun. Cukuplah sekadar meminang. Sebab meminang ni lah kira kau nak cop dia dan haram bagi orang lain nak take over kau. Kira nak sailang kau.

1. “Tidak boleh seseorang meminang wanita yang telah dipinang oleh saudaranya hingga saudaranya itu menikahi si wanita atau meninggalkannya (membatalkan pinangannya)” [HR Al-Bukhari no. 5144].

2. Dalam riwayat Muslim (no. 3449) disebutkan, “Seorang Mukmin adalah saudara bagi mukmin yang lain. Maka tidaklah halal baginya menawar barang yang telah dibeli oleh saudaranya dan tidak halal pula baginya meminang wanita yang telah dipinang oleh saudaranya hingga saudaranya meninggalkan pinangannya (membatalkan)”.

[kredit blog Fikratul Ummah]

Tunang pula berbeza mengikut adat berkawasan. Upacaranya. Bagi aku tunang ini ialah waktu bertenang dan bersedia. Nak buat boleh. tanak pun boleh. Bab hukum bertunang ni aku taktau. Ada kata harus, ada kata sunat. Tapi bagi aku yang penting pinangan tu.

OK. Kita sambung proses tadi. Semua dah confirm, tup tup tinggal lagi 3 bulan. Kau agak apa yang penting waktu 3 bulan ni? Ya, proses dokumentasi. Jom aku ulas by numbering. Aku bercerita bagi pihak lelaki yang bermastautin/alamat di dalam IC ialah Selangor. Tak banyak beza untuk negeri lain.

1. Ambil borang - mungkin negeri-negeri lain terpaksa ambil borang nikah di pejabat agama. Tapi di Selangor tidak. Kena lengkapkan di http://ncr.jais.gov.my/ . Lengkap dan print. Ada borang 1 dan borang 2A. Pada yang IC yang sama dengan alamat bermastautin, hanya perlu isi borang 2A. Yang dari luar Selangor tapi dah bermastautin di Selangor lebih 4 bulan, kena isi borang 1 dan 2A.

2. Cari Saksi - saksi ni siapa-siapa boleh. Asalkan lelaki, 18 tahun dan dia kenal kau. Abah boleh. Abang boleh. Ni bagi aku crucial sebab nak bawak jumpa Penolong Pendaftar Nikah. Kalau boleh jumpa malam OK. Mau yang nak jumpa time waktu kerja, mau sakit kepala? Oleh itu carilah yang bersesuaian.

3. Download borang HIV - ni amatlah leceh. Aku baca sesetengah blog kata kat klinik kesihatan ada borang saringan HIV ni. Tapi masa aku pergi tu tak ada! Jadi, sama ada kau ambil di pejabat agama, takpun kau download ja mana-mana negeri punya. Sebab aku pakai yang KL punya. Bawak borang ke JAIS. Tapi HIV di Perak. Tapi masih lepas. Untuk borang Wilayah Persekutuan boleh download di sini.

4. Ujian Saringan HIV - keputusan HIV ni sah 6 bulan. So dalam 3 bulan tu dah boleh buat dah. Perhatian! Ujian saringan HIV ni hanya boleh buat di Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA! Aku ada list. Tapi nak listkan untuk satu Malaysia tu memang banyak. Jadi aku buat satu post untuk list klinik tu. Boleh tengok di sini. Tu pun untuk Perak Selangor dengan KL je. Pastikan bawak borang yang kau dah download tadi.

5. Penolong Pendaftar Nikah - dapat pengesahan apa yang patut lah. Bawak saksi tadi. Pastikan jumpa kariah yang betul dengan tempat tinggal kau. Boleh check dekat sini untuk masjid dan surau negeri Selangor.

6. Hantar di Pejabat Agama Islam Daerah - ni kira last check point. Dah siap semua, untuk yang dari Shah Alam, boleh bawak semua tu ke Majlis Agama Islam Selangor bangunan depan masjid negeri tu. Ada dua bangunan, pergi yang belah kiri. Terus bawak ke kaunter One Stop Center JAIS. Akan ada orang check, lepastu baru dia bagi nombor. Tunggu lah sat. Dah bagi dokumen semua lengkap, bayar RM10 dan kau akan dapat Surat Kebenaran Berkahwin. Yess! Dah nak siap. Apa lagi? Hantar ke pihak perempuan pulak.

Habis dah. Itu je lah bagi pihak lelaki. Yang perempuan sama sahaja. Cuma bezanya proses selepas tu. Aku tak tau sebab aku tak alaminya. Kehkehkeh.

Aku harap dapat sikit-sikit tolong bakal pengantin lelaki macam aku ni.

p/s: below 80 days lagi. Tunggu masa ja!



March 02, 2015

Telan Menelan: Strawberry Cafe Sitiawan.

Sebenarnya tak merancang pun nak makan kat sini haritu. Tapi Wani teringin nak makan ciken cop. So kalau cakap pasal ciken cop, our favourite restaurant ada 2 ja kat Manjung-Sitiawan ni. Yang ni one of it lah. Gravvy dia memang cukup-cukup untuk lidah kami.

Kedai tu ialah Strawberry Cafe. Nampak macam kanak-kanak kan nama restaurant dia? Tapi memang not bad. Most of their dishes yang kami pernah rasa memang tak pernah menghampakan kami berdua.

Ni haa kedainya. Kalau dari Manjung, dia selepas The Store Sitiawan. Belah kiri.

Aku ingat aku order Asam Pedas, tak tengok pulak aku tertulis Asam Laksa.

Aku punyalah menantikan Asam Pedas. Siap mintak tukar kuey teow. Rupanya Asam Laksa. Sendiri yang salah tulis nombor. Lagipun mana ada Asam Laksa Asam Pedas orang makan dengan mi ataupun kueyteow. Bongok betul. Tapi still sedap! Walaupun aku tak minat sangat laksa. Tapi sedap. RM6.50.

Wani pulak amik dinner set. Dapat main dish, which is Chicken Chop. Lepastu dapat air, sup mushroom dan pencuci mulut. Dalam RM15 satu set.

Dessert Wani sampai dulu. Bukan ke patut last sekali pencuci mulut? Lantaklah.

Baru ja habis makan dessert, sup pulak sampai.

Chicken Chop Wani.

Aku add on Garlic Bread. RM5 sepinggan. Sedap. Lembut. Panas-panas!

Blurp! Habis dahh! Tak senonoh gila upload gambaq macam ni.

Haa ni ha name card dia kalau nak reserve ka apa.

Ayaq aku pekena Banana Choc Blended. Lupa pulak nak amek gambaq. Total kami makan RM30 untuk 2 orang. Okay lah sebulan sekali pekena hat harga macam ni. Baru gaji heheheheh.

So buat siapa-siapa yang mai Lumut ka Manjung ka Sitiawan ka, nak pekena western or Malaysian dishes yang agak different sikit kick dia, aku memang suggest Strawberry Cafe ni!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...