Carian Di Dalam Blog

Loading...

November 13, 2013

Jam 1:17 pagi.

Jam 0117.

Aktiviti minggu ni pada waktu begini ialah termenung.

Ya aku termenung lagi.

Dajey. Apabenda susah sangat entah? Orang lain boleh lalui dengan tenang apa benda aku nak begitu gelisah?

Aku benci agama Melayu.
Buat aku gelisah. Kerana semua benda nampak susah!

Padahal boleh saja nak bagi mudah.

Daripada aku terus termenung baik aku pergi berjuang. Demi cinta sejati.


November 08, 2013

Termenung Malam.

Setelah sekian lama aku jarang termenung panjang. Dan selalunya dulu aku termenung mengenangkan sesuatu yang aku hilang. Panjang. Betapa aku rasa kenapa sering kali aku hilang. Satu macam rasa adakah aku satu jenis manusia malang?

Malam ni aku termenung panjang lagi. Aku buka tv. 8tv sibuk dengan anugerah shout award depa. Kipas kelajuan 3. Aku termenung. Bukan. Bukan kerana kehilangan. Ini adalah macam mana nak ikat mati terus benda yang aku genggam sekarang.

Dulu aku selalu bercerita mudah. Punggah segala jenis pandangan dan curah terus ke orang-orang yang baca. Betapa sebenarnya mudahnya benda ni. Tak perlu risau. Segalanya akan okay.

Nah. Harini aku yang risau. Aku tak banyak masa. Aku kena lebihkan usaha. Ini peluang. Tak tak. Bukan peluang. Ini satu macam benda yang mesti. Wajib. Aku kena tingkatkan usaha berjuta kali ganda. Dan percaya rezeki itu ada. Mudahan.

Orang kata kalau niatnya betul, rezeki untuk lengkapkan agama akan ada. Aku usahakan bahagian aku. Bahagian kau orang? Aku minta doakan aku ya?


August 25, 2013

Perasaan Kanak-kanak Orang Tua.

Kita ni macam budak-budak kalau kita dengan orang yang kita betul-betul suka. Atau sayang. Gedik. Manja lebih. Nak perhatian. Kan? Kita selalu tak perasan benda-benda macam ni. Tapi itulah sebetulnya. Selalunya. Macam gedik dan manja dengan mak ayah kita. Perhatian dari mereka. Tak suka bila adik-beradik lain mendapat perhatian lebih. Cemburu bila yang lain mendapat, dan kita tak dapat.

True enough?

Benda ni tak elok. Dia macam boleh membunuh. Lain kalau orang yang kita suka atau sayang tu dah faham betul dengan perangai kita yang satu ni. Kalau tak? Dia akan ingat kita ni mengada lebih. Silap-silap dia pun boleh malas nak layan. Sekali. Dua kali. Lama-lama meletup.

Padan muka.

Kelakar nak bangkit isu macam ni. Macam menulis 'how to handle your childish feeling when with your partner for dummies'.

August 06, 2013

Lelaki dan Perempuan - Analisa Shopping Ramdhon Penulis Sahaja.



Aku ada buat analisa Ramadhan. Tentang cara dua kelompok manusia bershopping. Tapi analisa ni bukan hanya untuk Ramadhan. Dia valid 365 hari setahun. Kelompok lelaki dan perempuan. 

Dua minggu lepas aku dan rakan sekerja aku pergi Ipoh untuk shopping. Dari Lumut, tempat aku bekerja. Perjalanan ambil masa sejam lebih sikit. Dan tadi pula aku pergi shopping untuk diri sendiri. Seorang diri. Shopping raya lah kononnya. Apa aku dapat lihat?
  1. Perempuan tak ada teknik scan and touch. Itu satu teknik yang sangat unik ada pada para lelaki. Macam mana teknik tu? Lelaki tak perlu masuk atau singgah pada semuaaaaaa kedai yang ada dalam satu shopping complex tu. Lelaki ada satu macam pakai cermin mata ajaib pada mata mereka. Mereka hanya perlu berjalan dan scan semua baju yang ada. Dari luar kedai diorang dah boleh scan. Hanya jalan. Dan bila ada tertarik, mereka akan berhenti, masuk, pegang. Apa yang mereka pegang? Ya. Mereka pegang tag harga.
  2. Perempuan ialah jenis bijak berbelanja. Berbeza dengan lelaki, mereka berkemungkinan akan masuk dalam kedai yang sama sepuluh kali untuk membuat perbandingan dengan kedai yang lain yang menjual barang yang hampir sama. Mereka selalunya akan pergi shopping dengan kawan-kawan atau ahli keluarga perempuan yang lain. Mereka akan tanya pendapat. Sampai pasti. Sehinggakan mereka sanggup telefon orang yang kononnya lebih arif tentang barang itu. Ya. Barang yang mereka beli lebih berbaloi. Lelaki? Nampak. Pergi kedai lebih kurang. Patah balik. Banding harga. Beli. Ya kebanyakan lelaki hanya tahu banding harga. Kebanyakan.
  3. Lelaki ada kuasa macam superhero The Flash. Mampu pergi dua tiga tempat dalam satu masa. Macam mana benda ni boleh berlaku? Ya. Disebabkan mereka ada kuasa scan yang hebat, mereka tak perlu duduk satu shopping complex tu lama-lama kalau dah takda yang berminat. Mungkin dalam masa sejam dua, mereka mampu pergi ke dua tiga shopping complex berasingan. Perempuan? Masih bijak berbelanja. Mereka perlu fokus! Tu yang lama.
  4. Kualiti atas jenama. Ya perempuan pilih kualiti. Dan mereka arif tentang itu. Tak kira walaupun tu brand cikai. Tapi kalau ada kualiti, sambar ajaa! Lelaki? Bagi lelaki, kualiti ada pada jenama. Jenama jual kualiti. Sebab tu juga lelaki tak masuk semua kedai. Dia masuk kedai yang dia rasa ada kualiti pada jenama. Padahal dua-dua made in China!
  5. Selain daripada perempuan bijak berbelanja, kerana mereka perlu memastikan barang yang mereka beli tu betul-betul berbaloi, lelaki juga ada sifat bijak berbelanja tapi dari sudut yang lain. Sudut apa? Macam ni. Kebanyakan lelaki akan allocate berapa meraka akan belanja untuk haritu. Ambil contoh RM300. Macam mana pun mereka akan fit dengan RM300 tu kalau belanja. Kalau lebih pun mungkin sepuluh dua puluh ringgit. Perempuan? Masih memilih untuk beli barangan yang berkualiti dan berbaloi dan harga letak ditangga seterusnya.
  6. Disebabkan poin 5 di atas, kebanyakan barang perempuan tahan lama dan mereka boleh jual balik di blog mereka! Lelaki? Yang dah nak uzur tu lah nak packing bagi anak yatim. Kalau nak bagi yang cantik pun, tunggu dah gemuk tak muat dah baju seluar tu. Sebab nak jual dah tak berapa nak laku.
Jadi atas semua ni, aku nak ucap,

SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR BATIN!

untuk pembaca tegar blog uzur ni.

July 28, 2013

Dengan Izin-Nya.

Semalam, harini dan dengan izin-Nya lusa
aku tak henti-henti ucap syukur.
Dia beri aku satu kehidupan
Satu benda perbandingan
Yang hidup ini sangat menarik.

Ya masalah itu ada.
Semua orang ada masalah.
Aku, kau, mereka, semua ada masalah.
Tapi jangan jadikan masalah itu untuk kita buta
Buta atas keindahan yang ada.
Kesilapan manusia ialah lebih banyak
nampak busuk dari wangi.

Aku bersyukur lagi saat ini.

Dia hantar kepada aku manusia-manusia hebat.
Tarik bibir aku untuk senyum terus.
Saat aku jatuh, saat aku gembira.
Aku harap ia kekal selamanya.
Selama mana dunia ini masih ada.
Dan bila tiba masa,
aku nak bawa pula mereka ke syurga.

Ya, dengan izin-Nya, selamanya.
Sayangku ini, untuk mereka.
Sayangku ini, tiada kata.

//aku tak perlu 1000 kali kuantiti kalau aku ada 10 orang kualiti.


Segala jenis penulisan di dalam laman ini ialah hasil terencat dan tak tentu hala diinspirasi oleh emosi dan keadaan semasa penulis. Semua perasaan yang selari amatlah dialu-alukan oleh penulis.

Segala masalah dan cadangan boleh terus menghubungi,


"anggap sahaja kita tak kenal antara satu sama lain. kita semua stranger. dan semua yang ditulis adalah imaginasi dan fiksi semata, tiada kena mengena yang hidup dan mati." - I AM STRADUST.