.

.

02 December 2012

Seleksi 3M - Mual, Muntah dan Mengidam.

Pertama kali aku uruskan orang nak masuk wad. Ya, aku uruskan semua. Ceritanya panjang. Kalau nak diukur dengan batang rokok, aku rasa satu kotak belum cukup untuk aku ceritakan semuanya. Jadi aku pendekkan semua kisah itu sehingga saat kami duduk di kerusi menunggu di hadapan kaunter pendaftaran.

Ah, aku rasa tak perlu juga nak ceritakan kisah tu. Pedulikan. Aku tulis poin-poin penting. Dia, NR (bukan nama sebenar, perempuan, sudah berpunya, 20an), sudah hampir seminggu mual-mual. Tengah hari tadi dia menghubungi rakan dia paling awesome (aku), untuk ajak makan bersama. Sudah lah mual-mual, muntah-muntah, dia punya rasa mengidam pula.

Nasi Goreng Ayam Buttermilk.

Sudah aku bawa dia ke satu tempat, dia pesan makanan yang dia idam. Kerana aku pun tak pernah makan makanan idaman dia tu, aku juga pesan benda sama.Waktu bergerak pantas. Saat aku bangun hendak pergi bayar di kaunter, air aku tinggal separuh dan aku gagal untuk menghabiskannya, airnya kering dan berbaki ais-ais, nasi goreng ayam buttermilk aku licin dijilat sudu dan nasi goreng ayam buttermilknya masih berbaki 60%. Dia gagal habiskan kerana kembali rasa mual-mual.

Kalau ikut teori sains matematik, siapa makan lagi banyak ya?

Aku dah mula syak bukan-bukan. Aku harap syak wasangka aku tidak tepat. Mual-mual dan ada wishlist makanan. Ahhh, tak mungkin! Lalu aku bawa dia ke satu hospital swasta setelah dia dengan bangganya menunjuk kad medikalnya. Dia di tempat duduk sebelah di dalam kereta 'Bumblebee' aku, dia bermuka selemah-lemahnya sambil terus berwhatsapp dengan teman lelakinya.

Aku? Ditemani lagu Umpama Mimpi Dalam Mimpi dari Damasutra dan bunyi-bunyi hujan.

Aku sebenarnya bukan nak cerita apa. Hospital. Aku suka hospital. Selain dari cik-cik misi yang cantik-cantik, aku juga suka hospital kerana suasananya. Tenang. Bunyian kanak-kanak menangis. Bunyian kanak-kanak ketawa. Melihat atuk-atuk bertongkat. Ahh, ini semua mengingatkan aku betapa hidup ini sangat pendek. Terus aku teringat video semasa majlis konvokasi aku tempoh hari. Puisi dari seorang bapa kepada anaknya. Aku suka satu baris ini,

"Satu hari nanti, aku akan lupa. Jadi kau ingat-ingatkan lah."

Kerana NR sedang dirawat di bilik kecemasan, akulah menjadi orang sibuk ke sana ke mari menguruskan hal insuransnya. Selagi tidak lulus, macam mana dia nak masuk wad yang harganya, ah, kau orang sendiri boleh nilai harga wad hospital swasta. Aku yang tandatangan surat hospital. Aku yang uruskan bilik wad. Aku yang dahulukan wang deposit. Sehingga kesibukan aku ini membuatkan staf hospital itu tanya,

"Encik ini suami dia ke?" Ini bukan pertama kalinya aku disoal hal begitu. Mungkin muka aku ini muka lelaki yang boleh dipercayai menjadi suami? (sila ambil borang di kaunter H)

Aku uruskan NR sehingga saat teman lelakinya tiba. Kerana ingin beri masa mereka berdua, aku terus buat-buat lapar dan berlalu keluar dari wad NR. Turun ke bawah menuju keluar dari hospital dan menuju ke medan selera berdekatan. Aku pesan segelas air epal dan semangkuk kentang goreng. Jumlahnya RM4. Aku beri mereka masa sebelum aku kembali ke hospital kerana NR mengirim dua kotak air milo.

Moral cerita ini? Entah. Tiada moral sebenarnya. Hanya seperti diari harian yang ditulis dan dikunci sebelum diletak di bawah bantal. Cumanya, kata-kata NR yang paling aku ingat ialah,

"Aku yakin kau boleh handle isteri kau dengan baik nanti pit."

Aku kembang segala lubang untuk 5 saat.

7 comments:

oshinz said...

sudah tiba masa untuk difikir-fikirkan isu mendirikan rumahtangga. kihkih.

cujen said...

dah bolah dah tu... :)

cujen said...

*boleh

kullestFAFA said...

Jernn, kau memang suka tepeng erer kan. Haha.

n u r e e c h a said...

di suatu hari nanti . tersenyum pula dia dengan si dia nya . hikks .

syahirah abdull said...

fuh nasib baik kembangnya 5saat sahaja...

Anonymous said...

X tau kenape aku rase sedih bace mnde kat atas ni.

-m